Maxime Potty controleert de openingsronde

SEZKeOp
Watermerk BRC
20/05/2023

84 teams gingen deze ochtend onder een stralende zon van start in de 46ste Sezoensrally in het Noord-Limburgse Bocholt. Ook in deze 6de manche van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship lijkt de leider in het kampioenschap, Maxime Potty, op weg naar de overwinning.

Nochtans begon de wedstrijd heel veelbelovend. Na een scratch van Potty op de openingsproef, nam Vincent Verschueren de leiding over op de tweede proef. Nadat Potty in Gerdingen de leiding opnieuw overnam met 0″1 verschil, liet Vincent Verschueren zich verrassen op KP 5 Veldhoven. De Skoda-rijder vloog aan hoge snelheid achterwaarts tegen een boom.

“Bij de overgang van onverhard naar asfalt aan hoge snelheid in een flauwe rechtse, brak de achtertrein bruusk uit. Ik kreeg de wagen niet meer onder controle en trok aan de handrem om achterwaarts tegen een boom te eindigen. Jammer, maar ik moest voluit gaan om Maxime Potty bij te houden,” aldus Vincent Verschueren.

Na zijn opgave, kon Maxime Potty met een voorsprong van 23″2 op Bastien Rouard de eerste lus van 5 proeven afronden. “Alles loopt goed. We rijden ons tempo, zonder overdreven risico’s te nemen, al ging ik op de tweede proef ook even rechtdoor,” lachte Potty.

Bastien Rouard, sinds 2018 nog eens aan de start in Bocholt, nam evenmin risico’s. Hij was vooral verrast dat de asfaltstroken er zo verraderlijk bij lagen. Dat ondervond ook Niels Reynvoet, die zijn tweede plaats verspeelde door enkele foutjes op de proef van Veldhoven. Reynvoet staat 29″6, 3 tellen achter Charles Munster, uitstekend gestart met de Hyundai i20 N Rally2. Charles Munster wordt voor de eerste keer genavigeerd door Ward Hanssens. “En met mijn broer Grégoire heb ik een ideale ouvreur. We rijden met exact dezelfde nota’s. Op de shakedown vond ik een ideale set-up. We rijden een vlot tempo en we vallen wat harder aan wanneer ik het vertrouwen heb,” aldus Charles Munster.

Jos Verstappen, voor de eerste keer aan de start in Bocholt, moest in de eerste ronde wennen aan de proeven op maaskiezel. “De wedstrijd is heel wat anders dan de shakedown, waar je altijd hetzelfde parcours rijdt. Ik was vooral verrast door de hoeveelheid grind op de asfaltstroken. In de tweede ronde wil ik het tempo verhogen,” vertelde Verstappen.

Gunther Monnens staat met zijn Porsche 991 GT3 Cup op een knappe 6de plaats algemeen, ondanks een voorzichtige start, voor de Citroën C3 Rally2 van John Wartique en de Skoda Fabia’s van Nicola Stampaert en Thibaud Mazuin.

Naast Vincent Verschueren, moest ook Jimmy D’hondt opgeven in de eerste lus met een kapotte versnellingsbak. Bert Bosmans zette zijn Porsche aan de kant en Dany Claesen ging hard van de baan op KP Steenberg.

In de Stellantis Cup domineert Julian Wagner voor Hugo Arellano,  terwijl Marijan Griebel kampte met een defecte stuurbekrachtiging. In de Clio Trophy heeft Pierre-Emmanuel Brasseur 6″3 voorsprong op  Lander Depotter, terwijl Xavier Dekeyser als leider een beetje werd opgehouden door Lyssia Baudet. In de M-Cup voert Franky Boulat de strijd aan en in Historic heeft Dirk Deveux al 1’11” voorsprong genomen op Christophe De Leeuw.