De eerste manche van het Kampioenschap van België Rally 2017, de Rally van Haspengouw in en om het Vlaams-Brabantse Landen, werd van start tot finish gedomineerd door de lokale favoriet. Kris Princen, genavigeerd door Landenaar Peter Kaspers, reed van start tot finish aan de leiding met zijn fonkelnieuwe Skoda Fabia R5. Naar goede gewoonte, want twee jaar geleden debuteerde hij in Haspengouw ook met winst toen hij overstapte naar de nieuwe Peugeot 208 T16. Het podium werd vervolledigd door Vincent Verschueren met een gelijkaardige Skoda Fabia R5 en Kevin Abbring die met een Peugeot 208 T16 aan de start kwam.
Toch maakte Princen het onverwacht en onbedoeld nog erg spannend. Terwijl de leider al met zijn gedachten bij de champagne was, realiseerde Vincent Verschueren een kanontijd. Verschueren strandde op 4″8 van de leider, terwijl Kevin Abbring tot op 13″ naderde.
“Het was geen gemakkelijke wedstrijd, maar ik wist gewoon dat onze Skoda Fabia R5 beter was dan de Peugeot. We hebben met onze Fabia R5 meer koppel bij het uitkomen van de bochten, de motor is sterker en de wegligging is beter. Nadat ik tijdens de eerste ronde het verschil kon maken, heb ik vervolgens de wedstrijd gecontroleerd. Ik ging bewust niet te diep snijden in de bochten om lekke banden te vermijden. Maar, wanneer je gas lost met dit soort wagen, dan verlies je bakken tijd…,” vertelde winnaar Kris Princen, die met het nummer 1 op de Skoda van start ging en die meteen ook de leiding neemt in het Belgisch kampioenschap.
De tweede plaats ging na een spannend duel naar Vincent Verschueren, eveneens met een Skoda Fabia R5. De Oost-Vlaming was daarmee heel tevreden: “Ik heb het verloren door een slechte bandenkeuze. In de eerste ronde had ik te weinig opgesneden banden, terwijl ik voor de tweede ronde teveel profiel had, terwijl het toen droger was.” Kevin Abbring, genavigeerd door achtvoudig Belgisch rallykampioen Pieter Tsjoen, kwam niet verder dan de derde plaats. “In de eerste ronde hebben we een foutje gemaakt wat ons 17″ heeft gekost. Ik maakte een kleine schuiver in een veld. Daarna hebben we het maximum uit de Peugeot gehaald, maar we kwamen iets te kort in vermogen en koppel bij het uitkomen van de haakse bochten…”
Bert Cornelis werd knap 4de bij zijn debuut met de ex-Verschueren DS3 R5, ondanks een schuiver op de derde proef in Heers. Guino Kenis bekroonde een sterke wedstrijd met de 5de plaats in zijn Mini RRC: “Als ik zie wie er voor ons geëindigd is, dan ben ik heel tevreden. Ik verloor veel tijd in de eerste ronde, maar daarna ging het veel beter.”
Melissa Debackere verloor bijna 3 minuten door een schuiver op de derde proef, waarbij ze met haar Skoda vast zat op de talud. Ze werd nog zesde. Andere schuivers hadden meer gevolgen. Benoît Allart velde met zijn Fabia R5 een boom op de vierde proef, terwijl Polle Geusens op de tweede proef een kleine slipper maakte die enkele proeven later tot zijn opgave zou leiden omdat de radiator stuk was en de motor daardoor warm was gelopen.
Jonas Langenakens haalde wel de finish, maar hij stond 14 minuten stil na een schuiver op een talud in het begin van de wedstrijd. De 7de plaats ging naar Franky Boulat, tevens winnaar van de M Cup, voor Christophe Verstaen, de snelste bij de voortrekkers. Steve Vanbellingen stuurde zijn Mitsubishi naar de zege in N4 en de 9de plaats algemeen, voor Bastien Rouard, de verrassing van de wedstrijd met zijn DS3 R3T.
Bij de Juniors stond er geen maat op Guillaume de Mevius, 11de algemeen, net voor de winnaar in Historic, Gunther Monnens, die met zijn Escort RS 3 seconden bonus had op de BMW M3 van Robin Maes.
De Herock Spa Rally 2017 eindige op spectaculaire wijze: terwijl hij de zege zo goed als zeker op zak had ging Kris Princen (Skoda Fabia R5) in de laatste chronorit over de kop, waar door hij de zege op een schoteltje aanbood aan Cédric Cherain (Citroën DS3 RRC). Die won voor Benoît Allart en Vincent Verschueren (allebei op Skoda Fabia R5), maar ook die eindstand werd nog gewijzigd…
Deze derde editie van de Herock Spa Rally werd getekend door een indrukwekkende reeks opgaves, maar zag ook de zeges van Stefaan Prinzie-Sharon Vermeulen (Opel Ascona 400) in HBRC en Deflandre-Lambert (Porsche 911)in VHRS.
Het parcours van de Herock Spa Rally was sowieso heel selectief, maar de weersomstandigheden maakten de wedstrijd nog wat lastiger. Alleen al het lijstje opgaves bij de zegekandidaten maakt dat meer dan duidelijk. Al op vrijdagavond, toen het nog niet eens aan het regenen was, moesten Cédric De Cecco (Peugeot 208T16 R5-motor), Guillaume de Mévius (Peugeot 208 R2-motor) en Mickael Albert (Skoda Fabia WRC-ontsteking) de strijd staken. Adrian Fernémont (Ford Fiesta R5-remleiding) besloot op zaterdagochtend de handdoek te gooien, er van uitgaand dat hij niet langer het verhoopte resultaat kon behalen. Overvloed aan opgaves
Op de tweede dag, op door- en doornatte wegen, viel de hakbijl nog meer: Ludovic Sougnez (Mitsubishi EvoX-koppeling), Chewon Lim (Hyundai i20 R5-kogellager) en Guillaume Dilley (Skoda Fabia R5-dubbele lekke band) moesten al tijdens de eerste lus het strijdtoneel verlaten. Ze kregen al snel het gezelschap van leider Kevin Abbring (Peugeot 208T16 R5-schuiver en stukke ophanging) die bij de tweede doortocht in Wanne in de fout ging, een chronorit waar hij ’s ochtends al even met vuur had gespeeld door kort een gracht op te zoeken. En de opgavelijst werd immer langer: Melissa Debackere (Skoda Fabia R5-wiel af), Guino Kenis (Mini JCW-remleiding), Pieter-Jan Maeyaert (Ford Fiesta R5-crash), Kevin Demaerschalk (Citroën DS3 R5-elektronca) en Patrick Snijers (Porsche 997 GT3-ontgoocheld na een hele reeks straftijden) moesten ook voortijdig naar de kant. Ook de rijders van de kleinere categorieën werden niet gespaard, en Pierre Hubin (Citroën DS3 R3-over de kop), Didier Bosseloir (Honda Civic R3-crash) en Amaury Molle (Citroën DS3 R3-radiator stuk) haalden evenmin het eind. Verrassend slot Kris Princen (Skoda Fabia R5) had dankzij een uitstekende tijd bij de eerste doortocht van de Clémentine Kevin Abbring onder druk weten te houden en maakte van de opgave van de Nederlander gebruik om de leiding in handen te nemen. Hij leek lange tijd op weg naar een voor het kampioenschap belangrijke tweede zege in 2017. Maar alles ging in rook op toen hij in diezelfde Clémentine, laatste proef van de rally, over de kop ging. Hij was nochtans met meer dan 20 tellen voorsprong aan de chronorit begonnen.
En zo kon Cédric Cherain in extremis de zegepalm in ontvangst nemen, na de hele dag de aanvalsklok te hebben geluid en op de verraderlijke wegen steeds meer vertrouwen te hebben opgedaan. “Ik ben uiteraard heel blij te hebben gewonnen, maar ik wil eerst weten hoe het met Kris en Peter is”, stelde hij aan de flying finish van de laatste proef. Eens gerustgesteld genoot de winnaar helemaal van de zege, een overwinning die niet op tijd komt. “Ik werk dit jaar een programma à la carte af, zonder voor de titel te gaan. In dat opzicht is dit een heel belangrijke overwinning, want nu kan ik mogelijke partners misschien overtuigen om me bij volgende rally’s te steunen. Hier had ik na een foutje in de openingsproef een slechte start, maar op zaterdag kreeg ik de omstandigheden die me liggen: ik ben gek op dit natuurlijke parcours, en van de modder trek ik me niets aan. Ik ben dus blijven aanvallen om Kris onder druk te houden, met het gekende resultaat. Na de Wallonie, de Condroz en de East Belgian win ik nu ook in Spa, de vierde wedstrijd in Wallonië. Ik ben hier heel blij om, vooral omdat dit de rallywegen zijn die ik als kleine kerel als toeschouwer bezocht…”
De tweede plaats ging uiteindelijk naar Benoît Allart (Skoda Fabia R5), die met een regelmatige en intelligente wedstrijd de ontgoocheling van de Haspengouw wist te verwerken. “Ik wou aanvankelijk vooral vertrouwen winnen en ritme opdoen en trok me dus weinig aan van mijn positie in het klassement. Geen fouten maken, dat was het belangrijkste. Uiteindelijk is het een beetje het verhaal van de schildpad en de haas geworden: ik was niet de snelste, maar weet toch als tweede aan te tikken!” Volgde Vincent Verschueren (Skoda Fabia R5), die na zijn fout van vrijdagavond (een rondje te veel tijdens de chronorit op het circuit van Francorchamps) een mooie comeback neerzette, Armand Fumal (Citroën DS3 R5), die bij zijn terugkeer in de rallysport een mooie prestatie neerzette, en Frédéric Bouvy (Porsche 997 GT3), die met een machine die niet echt voor dit werk geschikt is als vijfde een ware stunt neerzette – en tegelijk de eerste tweewielaangedreven bolide bestuurde.
De top-10 werd vervolledigd door Jochen Claerhout (Porsche 997 GT3), Bastien Rouard (Citroën DS3 R3) indrukwekkend als leider bij de voortrekkers, een Marc Duez (Porsche 997 GT3) die heel blij was zo hoog te finishen, Steve Vanbellingen (Mitsubishi EvoX) die zijn mooie prestatie van de Haspengouw herhaalde, en Romain Delhez (Opel Adam R2) als schitterend winnaar bij de Juniors.
Niet Cédric Cherain, maar Benoît Allart is de winnaar van de Spa Rally. Na de technische keuring, werd het klassement onder voorbehoud geofficialiseerd, want de banden van Cédric Cherain en Armand Fumal werden, op de velg, voor verder onderzoek meegenomen. Dat onderzoek heeft uitgewezen dat de banden niet conform artikel 60.1.1 van het Sportreglement van het Belgian Rally Championship zijn. De Sportcommissie heeft op 22 maart beslist dat zowel Cédric Cherain als Armand Fumal gediskwalificeerd worden.
De discussie betreft regenbanden van Pirelli, die door de FIA gehomologeerd werden voor het Wereldkampioenschap, maar die niet gehomologeerd zijn door de FIA voor gebruik in regionale kampioenschappen. In elk geval heeft de FIA de lijst voor 2017 niet vernieuwd en de betreffende Pirelli’s staan niet vermeld op deze lijst. Die lijst banden die gebruikt mogen worden in regionale kampioenschappen is de basis voor Bijlage V bij het technisch reglement. De uitgesproken diskwalificatie wegens het rijden met niet-reglementaire banden heeft als gevolg dat Benoît Allart uitgeroepen wordt tot winnaar, voor Vincent Verschueren en Frédéric Bouvy, die met zijn Porsche op het podium eindigt. Voor alle duidelijkheid: de beslissing van de Sportcommissie heeft niets te maken met de klacht die Vincent Verschueren in de loop van de wedstrijd indiende tegen Cédric Cherain, Armand Fumal en Pieter-Jan Maeyaert, want die klacht werd onontvankelijk verklaard omdat de klacht tegen 3 teams tegelijkertijd was ingediend. De klacht werd dus niet ten gronde behandeld. Op het moment van het indienen van de klacht, waren de technische commissarissen trouwens al bezig met een onderzoek naar de conformiteit van de Pirelli’s, wat uiteindelijk geleid heeft tot deze beslissing. De gediskwalificeerde teams kunnen nog in beroep gaan tegen deze beslissing…
Van start tot finish aan de leiding in zijn “thuisrally”. Mooier kon Vincent Verschueren zijn allereerste overwinning in het Belgisch rallykampioenschap niet wensen. De 37-jarige piloot uit Zingem behaalde in de TAC Rally zijn eerste grote triomf in het Belgisch rallykampioenschap. Daarmee onderlijnt hij zijn titelambities, want in West-Vlaanderen bleef hij Kris Princen, zijn belangrijkste titelrivaal, 14 proeven lang de baas.
Onder een stralende lentezon werd de derde manche van het Belgisch rallykampioenschap afgewerkt, maar het mooie weer bracht weinig geluk voor Kevin Abbring. De Nederlander, een van de topfavorieten, viel al voor de start van de eerste proef uit met de Peugeot 208 T16 van Peugeot België-Luxemburg. Ondertussen maakte Vincent Verschueren van de mistige openingsfase gebruik om een kleine kloof te slaan op Kris Princen, zijn enige overgebleven titelconcurrent. Terwijl Princen gokte op een hardere compound, koos Verschueren resoluut voor een zachte band en daarmee maakte hij op het koude asfalt het verschil. De 15″ die hij op de eerste vier proeven pakte, zou Princen nooit meer goedmaken. Na een spannende finale pakte Vincent Verschueren zijn eerste algemene overwinning met 8″ voorsprong op Kris Princen.
“Deze eerste overwinning doet enorm veel deugd, niet alleen voor mezelf, maar vooral ook voor het ganse team van Godrive, voor Veronique, mijn copilote en natuurlijk voor Gaby Goudezeune, die dit allemaal mogelijk heeft gemaakt,” aldus een geëmotioneerde Vincent Verschueren. “Ik heb op de laatste proeven geen moment getwijfeld. De auto was perfect vandaag. Ik ben een Oost-Vlaming, maar toch voelt de TAC Rally aan als een thuiswedstrijd. Dat maakt deze zege nog zoveel mooier.”
Kris Princen had vooraf getekend voor de tweede plaats, want enkele dagen geleden was deelnemen hoogst onzeker door de gebroken rib. “Maar, ik heb geen pijn gehad en ik ga die blessure zeker niet als excuus gebruiken. Deze ochtend koos ik voor te harde banden en was mijn vertrouwen ook niet optimaal na onze crash in Spa. Daar heb ik de rally verloren, maar we hebben ons geamuseerd, want we hebben de ganse rally hard gestreden,” vertelde Kris Princen erg sportief.
Voor de derde plaats werd de ganse rally hard gestreden. In de openingsronde brak Melissa Debackere een draagarm op haar Skoda Fabia, vervolgens ging de servopomp stuk op de DS 3 R5 van Bert Cornelis, zodat uiteindelijk Tim Van Parijs kon schitteren met zijn Porsche 997 GT3, al beleefde de spektakelman nog een spannende slotfase. “Op de voorlaatste proef had ik plots drukverlies in de band rechts achteraan. Bij controle bleek de velg gescheurd. Ik vreesde een lekke band, dus reed ik voorzichtig. Gelukkig is onze podiumplaats niet in gevaar gekomen, al kwam Lietaer terug tot op 4″,” genoot Van Parijs, die met zijn team vier Porsches aan de finish bracht, bovendien allemaal in de Top 12!
De 4de plaats ging naar Paul Lietaer met zijn historic Subaru Legacy RS. Lietaer won natuurlijk ook de strijd in het Historic-kampioenschap, maar de 4de plaats algemeen was een stunt: “Ik heb vandaag het potentieel van de Subaru pas echt gevoeld. De afstellingen stonden op punt en ik kon voluit aanvallen. Ik denk dat we klaar zijn voor de strijd in de Ypres Historic Rally!”
Polle Geusens rukte na een voorzichtige start nog op naar de 5de plaats op 4″8 van Lietaer, nadat Pieter-Jan Maeyaert in de slotfase nog een foutje maakte en daardoor van de 4de naar de… 28ste plaats tuimelde.
De Top 10 werd vervolledigd door Guino Kenis, zesde met zijn Mini RRC, Chris Van Woensel, die de Croky Porsche van Jochen Claerhout feilloos naar de finish stuurde, Benoît Allart, Claudie Tanghe en Bruno Parmentier.
Niet alleen de jarige Kris Princen (43) vierde vandaag feest. Ook Kevin Abbring mocht een feestje bouwen, samen met zijn copiloot en 8-voudig Belgisch kampioen Pieter Tsjoen en het voltallige team van Peugeot Belux en DG Sport. De jonge Nederlander won immers overtuigend de 34ste editie van de Rally van Wallonië met de Peugeot 208 T16. Daarmee profiteerde hij optimaal van de afwezigheid van Princen om terug aansluiting te vinden in het kampioenschap, waarin Vincent Verschueren blijft domineren.
De eerste avond van de Rally van Wallonië werd gedomineerd door Xavier Bouche, maar toen de piloot uit Marche zaterdagochtend te laat aan de start van de tweede proef verscheen en 30″ straftijd kreeg, nam Kevin Abbring definitief de leiding over. De Peugeot-piloot kon zaterdag niet echt uitlopen, want Vincent Verschueren bleef op een 13-tal seconden hangen, maar toen de Skoda-rijder zondag lek reed in Crupet, was de kloof op Ghislain de Mevius groot genoeg om freewheelend naar de zege te rijden. De eerste overwinning van Kevin Abbring in het Belgisch kampioenschap en de eerste zege van een buitenlander in de Rally van Wallonië.
“In Spa heb ik lessen getrokken. Ik heb jaren geen volledig kampioenschap gereden en ik werd altijd aangetrokken om one-shots te rijden of om auto’s te ontwikkelen. Deze keer heb ik al die zaken gewoon uit mijn hoofd gezet en heb ik gereden om deze rally te winnen, zonder meer. Het werkte, want ik was heel relax en sinds onze testen met de Peugeot heb ik het volste vertrouwen in de afstellingen. Ik moest niet forceren, al lang het tempo wel erg hoog,” lachte Kevin, die pas voor de tweede keer aan de start stond van de Rally van Wallonië, na een eerdere deelname met een kleine Renault Clio in 2009. “Het parcours is echt schitterend. De proeven zijn kort, maar uitdagend en erg snel. Bovendien is de sfeer geweldig. Ik heb ervan genoten!”
Voor Pieter Tsjoen was het zijn eerste overwinning als copiloot op nationaal niveau. In 1996 won Pieter als eens als navigator van Frank Broekaert in Sombreffe en later won hij 8 Belgische rallytitels en 8 keer de Rally van Wallonië als piloot. “Dit is wel speciaal,” lachte Pieter. “Maar, mijn rug heeft er wel onder geleden, want als copiloot zie je bepaalde bulten of oneffenheden minder goed aankomen…”
Vincent Verschueren wist zijn leidersplaats in het kampioenschap te behouden met een knappe derde plaats. De Skoda-rijder moest lossen in de strijd voor de zege op de derde proef zondagochtend in Crupet. “Ik ben voortdurend blijven aanvallen om in de buurt te blijven van Kevin, maar in Crupet reed ik vooraan lek en moesten we de rol lossen. We verloren 42″ en ik moest achtervolgen op Guillaume Dilley, die ik op de laatste proef terug kon pakken met een halve seconde verschil. Het was alles of niets op de laatste proef,” vertelde Verschueren.
Ghislain de Mevius werd tweede in zijn eerste rally van het jaar, maar wel zijn thuisrally voor eigen publiek in Jambes: “Ik ben hier opgegroeid en ken de baantjes heel goed, dus het is speciaal om hier goed te scoren. Ik had gehoopt om het tempo dat ik in de Condroz Rally had te kunnen bevestigen en dat is me goed gelukt. We hebben drie dagen hard aangevallen en het duel met Guillaume Dilley was heel amusant,” vertelde de oudste van de broers de Mevius. Guillaume, de jongere broer, was ruim de snelste in R2 en in het Junior BRC.
Guillaume Dilley, die op de slotproef met een geblokkeerd gaspedaal te kampen had, viel met een halve seconde verschil naast het podium, maar hij toonde wel dat de Hyundai i20 R5 potentieel heeft in de Belgische rallysport. Kevin Demaerschalk behaalde een uitstekende vijfde plaats met de DS 3 R5 van J-Motorsport. De eerste wedstrijd met de Evo-kit leverde meteen de beoogde top 5 op. Zesde werd Adrian Fernémont, man van de streek, die zondag een paar kanontijden liet noteren. Helaas verloor de Ford-rijder teveel tijd door technische problemen (lekke band KP 1, stuurbekrachtiging KP 2, remproblemen,…) om nog dichter aan te sluiten vooraan. In elk geval remonteerde hij zondag Xavier Bouche, die de motivatie even verloor na zijn straftijd van een halve minuut.
Polle Geusens eindigde op de 8ste plaats na een erg regelmatige wedstrijd, waarin hij dicht bij zijn eerste besttijd kwam, maar in de slotfase verloor de Fiesta tijd door problemen met het differentieel. De Top 10 werd vervolledigd door Cédric De Cecco, die zondag even van de baan ging in Wartet en een remleiding scheurde, en Michaël Albert. Melissa Debackere en Edwin Schilt eindigden net buiten de Top 12.
Cédric Cherain was aanvankelijk ook mee in strijd voor de zege, maar de Citroën-rijder moest van bij het begin in de achtervolging, na een foutje op de Citadel. In Mohiville ging hij, mede door een lekke band, over de limiet. De wagen ging rond en daarbij werd de uitlaat beschadigd. Omdat de bemanning vervolgens bedwelmd werd door uitlaatgassen, zette Cédric zijn Citroën noodgedwongen aan de kant, al speelde een straftijd van 1’40” ook een rol bij die beslissing. Benoît Allart, aanvankelijk mee in strijd voor het podium, ging al vroeg van de baan in Mohiville met de Skoda Fabia R5. Met een afgebroken wiel was de strijd meteen gestreden.
Bij de Juniors ging de zege, zoals al gezegd, naar Guillaume de Mevius, terwijl Pierre Vauterin, tweede, beloond werd met de Junior Award. In Historic maakte Robert Droogmans indruk door de leiding te nemen, ondanks koppelingsproblemen, tot de ontsteking van de Opel Manta 400 het liet afweten in Arbre. De zege ging zondag met ruime voorsprong naar Robin Maes met zijn prachtige BMW M3, terwijl Stefaan Prinzie, na een opgave zaterdag, de punten van de 4de plaats pakte, in het spoor van Gillot en Caprasse.
Zoals wel vaker in de Sezoensrally, de vijfde manche van het Belgian Rally Championship, zat het venijn in de staart van de wedstrijd. Gedurende 12 klassementsproeven was het duel voor de overwinning razend spannend tussen Vincent Verschueren en Kris Princen. Het verschil bedroeg nog amper 2,59 seconden bij de start van KP 13 en precies op die chronorit in Peer kantelde de wedstrijd. Verschueren raakte een grote steen en brak de ophanging van zijn Skoda Fabia R5, waardoor de Skoda-rijder de strijd moest staken. Kris Princen profiteerde om zijn tweede zege van het seizoen te behalen, na zijn overwinning in de Rally van Haspengouw. In de tussenstand van het BRC nadert de Limburger tot op 8 punten van kampioenschapsleider Verschueren.
“Deze overwinning doet enorm veel deugd, want we hebben de zege niet cadeau gekregen,” lachte Princen. “We hebben de ganse wedstrijd met het mes tussen de tanden aangevallen. Deze keer viel het dubbeltje onze kant op. Voor de proef in Peer had ik mijn achterstand verkleind. We wisten allebei dat we op die proef maximaal zouden aanvallen, maar in mijn nota’s stond dat ik in die linkse niet mocht snijden. Ik wist de steen liggen. De titelstrijd ligt terug open.” Voor Verschueren, die de meeste snelste tijden reed, was het zuur om met de finish in zicht te moeten opgeven. “Ik was de eerste met een brede wagen die in die linkse passeerde en ik moest gewoon met het rechterwiel in het spoor blijven, want anders was ik door het grind van de baan geschoven. Daardoor zaten we misschien een centimeter te ver in de koord en raakten we die grote steen. De klap was enorm en de schokdemper klapte door de motorkap omhoog. Dit is heel jammer, maar in Ieper willen we er terug staan,” aldus Verschueren.
De tweede plaats achter Kris Princen ging naar Polle Geusens, die zijn beste score ooit realiseerde in het Belgisch kampioenschap. “Ik wilde me in mijn thuisrally tonen en dat is heel goed gelukt,” lachte Geusens, die in Bocholt bijgestaan werd door een team bestaande uit zijn drie broers en enkele kameraden. “Dat maakt deze 2de plaats nog mooier. Nee, dit had ik vooraf niet gedacht, want we hebben tot donderdagavond moeten werken om de wagen in orde te krijgen.”
Stephen Wright behaalde voor het derde jaar op rij een podiumplaats in Noord-Limburg. Nochtans zag het er lang niet zo naar uit, want de jonge Ier vond zijn draai niet met de Ford Fiesta R5: “Ik heb niet zo goed gereden als vorig jaar, toen ik meteen van bij de start in het goede ritme zat. Ik had me al neergelegd bij de vijfde plaats, maar plots keerden onze kansen door de foutjes van de anderen,” lachte Wright, die zijn Bocholtse copiloot weer een prachtig souvenir bezorgde.
Jonas Langenakens strandde net naast het podium, maar daar kon de piloot uit Landen goed mee leven. “We eindigen met onze Mitsubishi achter drie R5’s, dan moet je tevreden zijn. Ik heb me geamuseerd en er zat echt niet meer in,” vertelde Langenakens.
De steen die Verschueren raakte, zou nog meer slachtoffers maken. Achiel Boxoen, de poulain van Freddy Loix, reed er de stuurinrichting van zijn Skoda op stuk, zodat de jonge kerel zijn 7de plaats verloren zag gaan. Benoît Allart reed met een kapotte stuurinrichting wel naar de finish, maar hij verloor een plaats in het klassement en moest tevreden zijn met de vijfde stek. “Dit is een seizoen om snel te vergeten, want pech blijft ons achtervolgen, maar uiteindelijk is een vijfde plaats niet zo slecht, want het was pas mijn tweede deelname hier in Bocholt. Rijden op maaskiezel, het blijft toch iets apart,” aldus Allart.
In het Junior BRC realiseerde Guillaume de Mevius een foutloze en tegelijkertijd indrukwekkende wedstrijd. Met de zwart-geel-rode Peugeot 208 R2 eindigde Guillaume op de 6de plaats algemeen, goed voor een pak punten in het Junior BRC en de Junior Award. “Het was mijn tweede deelname aan de Sezoensrally en het blijft bijzonder amusant om op onverhard te rijden met een wagen die in feite afgesteld is voor asfalt,” lachte Guillaume de Mevius, die in het Junior BRC met ruim 4’14” voorsprong op Jelle Vermeire won.
In de M-Cup werd de wedstrijd van start tot finish gedomineerd door Wim Muilwijk. Franky Boulat, de leider in de tussenstand, eindigde na het raken van een stoeprand pas op de 4de plaats, achter Bert Truyens en Tom Ceuppens.
In Historic was de lokale specialist Gunther Monnens oppermachtig met zijn Escort. Het duel met Robert Droogmans kwam er nooit uit, want die moest al op de tweede proef de strijd staken met een kapotte koppeling. De tweede plaats ging naar Robin Maes voor Dirk Deveux. Guino Kenis en Tom Van Rompuy moesten hun BMW’s M3 ook vroegtijdig aan de kant zetten.