Pieter Tsjoen alleen recordhouder met 8 titels
Seizoen - 2012
Omloop
BRC

Pieter Tsjoen alleen recordhouder met 8 titels

Het Belgisch kampioenschap 2012 stond in het teken van het duel tussen de twee recordhouders, Patrick Snijers en Pieter Tsjoen. Met elk zeven Belgische titels achter hun naam, gingen ze op zoek naar het record van 8 eindzeges. Daarvoor kon Pieter Tsjoen rekenen op de Citroën C4 WRC waarmee hij in 2011 de titel veroverde, terwijl Patrick Snijers met de 1.6T Mini JCW WRC het gebrek aan topsnelheid moest trachten te compenseren.

Al snel bleek dat een onmogelijke opgave. Pieter Tsjoen won overtuigend de Haspengouw Rally en de TAC Rally. In Landen verspeelde Snijers kostbare punten door in de slotfase van de baan te gaan, terwijl hij in Tielt zwaar onder druk gezet werd door de Peugeot 207 S2000 van Freddy Loix, die in 2012 het Frans kampioenschap reed. Jonas Langenakens werd met een Ford Focus WRC08 van NCRS knap tweede in Landen, voor Vincent Verschueren, die zijn debuut maakte met een VW Polo S2000 van Godrive. In Tielt werd Langenakens vierde, terwijl teamgenoot Mathias Viaene zijn tweede opeenvolgende opgave liet noteren met de Subaru Impreza WRC S12 van NCRS.

In de Rally van Wallonië stond er weer geen maat op Pieter Tsjoen. Na de opgaves van Langenakens, Bonjean en Stéveny, gingen de overige podiumplaatsen naar Patrick Snijers met de Mini en Mathias Viaene met de Subaru. In de Sezoens Rally werd de wedstrijd vroegtijdig gestaakt na een fataal ongeval op de tweede proef. Er werden halve punten toegekend, met Pieter Tsjoen als winnaar, terwijl Viaene opnieuw met motorpech was uitgevallen.

In Ieper stuurde Juho Hänninen de fabrieks Skoda Fabia S2000 naar de overwinning voor Freddy Loix, die het maximum uit zijn Peugeot 207 S2000 haalde. Pieter Tsjoen sloot een ijzersterke wedstrijd af op de derde plaats, een veertigtal seconden voor titelrivaal Patrick Snijers, die de RRC-versie van de Mini bestuurde.

De 8ste overwinning van Pieter Tsjoen in de Omloop van Vlaanderen was meteen ook goed voor de 8ste Belgische titel van de Oost-Vlaming, die daarmee alleen recordhouder werd. De podiumplaatsen werden ingenomen door de Nederlanders Jeroen Swaanen, later dat jaar Nederlands kampioen, en Bob de Jong.

In de East Belgian Rally bleef kampioen Tsjoen afwezig, maar zijn vervanger, Bernd Casier, deed het al even goed. Casier domineerde de wedstrijd van start tot finish. De Fransman Eric Brunson reed een knappe wedstrijd, zonder Casier te kunnen bedreigen, terwijl Chris Van Woensel schitterend derde werd met de BMW 130i, nadat Stéphane Lhonnay in de slotfase nog in de fout ging.

In de Condroz Rally was Bernd Casier opnieuw de sterkste, al bleef Patrick Snijers erin geloven tot de laatste meter. Snijers strandde op de tweede plaats, voor Xavier Bouche met een Citroën Xsara WRC.

In Klasse 2 werd Vincent Verschueren kampioen met de VW Polo S2000, terwijl Klasse 3 gedomineerd werd door Bob Colsoul en Guino Kenis zijn BMW Z4 naar de GT-titel stuurde. Geoffrey Vander Schelden werd kampioen in Klasse 5 en Guillaume Dilley was de sterkste in Klasse 6. In de Ford Fiesta SportTrophy ging de eindzege naar Xavier Baugnet.


Rally van Haspengouw – Tsjoen wint, Snijers ontgoocheld

25-02-12 Zoals verwacht, was de finale van deze 15de editie van de Rally van Haspengouw erg selectief. Op dit type parcours worden de motoren en de transmissies zwaar op de proef gesteld. Maar, ook de piloten moesten op hun hoede blijven op het bijzonder verraderlijke parcours. Zelfs een van de smaakmakers van de dag, Patrick Snijers, maakte op de allerlaatste proef een foutje wat hem 25 minuten kostte. De Mini JCW WRC stond ongehavend vast, met de wielen in de lucht, op een talud… Patrick Snijers werd niet beloond voor zijn inspanningen. Dat overkwam in de derde ronde ook Mathias Viaene, die een mooie derde plaats verloren zag gaan toen een aandrijfas brak op zijn Subaru Impreza WRC S12. Na de finish van dezelfde proef in Walshoutem moest teamgenoot Geert Beauprez ook zijn Subaru aan de kant zetten: wiellager stuk. Jonas Langenakens, die in Landen de Focus WRC08 ontdekte en logischerwijze voorzichtig aan de wedstrijd begon, rukte zo onverhoopt op naar een schitterende tweede plaats in zijn thuisrally. En Vincent Verschueren parkeerde de VW Polo S2000 zelfs op de derde plaats! Er stond in deze Rally van Haspengouw weer geen maat op Pieter Tsjoen, de titelverdediger. Ondanks het feit dat Tsjoen een paar foutjes maakte, waaronder een spin op de proef in Zepperen, domineerde Pieter de wedstrijd van start tot finish. Onderweg moest hij vier snelste tijden aan zijn rivaal voor de titel Snijers laten. “Patrick heeft me toch waar voor mijn geld gegeven. We hebben de ganse dag een stevig tempo moeten rijden en ik heb het mezelf ook moeilijk gemaakt met een paar schuivers. Maar, we doen hier wel een prima zaak voor het kampioenschap,” vertelde Pieter Tsjoen.

Achter de twee WRC’s en Verschueren, die zich niet nerveus maakte na een slechte bandenkeuze (slicks) in de openingsronde, vinden we de winnaar in Groep N. De strijd in Klasse 3 duurde tot in de slotronde. Stéphane Lhonnay ging tot het uiterste met zijn Lancer Evo9 om uiteindelijk met 18 seconden voorsprong te winnen op Bob Colsoul, die een sterke comeback maakte na ruim een jaar inactiviteit. Colsoul was volop in strijd met Verschueren voor de derde plaats, tot hij op de laatste twee proeven tijd liet liggen. Marc Streel, derde in Klasse 3, reed ook een sterke wedstrijd, maar de Mitsubishi-piloot verloor ruim twee minuten op KP 2 door een lekke band. De snelste achterwielaandrijver en de winnaar in Klasse 4 was Tim Van Parijs met zijn Porsche, zesde algemeen. Tuur Vanden Abeele, voor de eerste keer aan de start met een VW Polo S2000, rukte op de allerlaatste proef nog op naar de 8ste plaats ten koste van Chris Van Woensel, die zijn Nissan 370Z ruilde voor een BMW 130i. De Top 10 werd vervolledigd door de eerste Historic van Dirk Deveux, voor de 4de keer op 5 jaar winnaar in Haspengouw, voor Glenn Janssens, die het parcours van de Haspengouw ontdekte. Geoffrey Vander Schelden eindigde met zijn Citroën DS3 R3T op de 15de plaats, als eerste met een voorwielaandrijver. De 18de plaats ging naar David Kohnen, die een mooi debuut maakte met de Skoda Fabia R2 van Francis Listrez. De twee andere jongeren met een Fabia, Matthias Boon (motor) en Stephan Hermann (van de baan), moesten vroegtijdig de strijd staken. In het “RACB Criterium” ging de zege naar Claude Bal, met 4 seconden voorsprong op Bert Cornelis. Jean-Yves Laruelle, tweede leider na Cools, die lek reed, moest opgeven door een kapotte remleiding.

HASP

TAC Rally – Tsjoen blijft ongeslagen

07-04-12 Het wordt een mooie Pasen voor Pieter Tsjoen en Eddy Chevaillier. Het duo domineerde de TAC Rally, de tweede manche van het BFO Belgian Rally Championship, van start tot finish met hun Citroën C4 WRC. Met deze overwinning behoudt de titelverdediger het maximum van de punten in het kampioenschap, nadat hij eerder ook al de Rally van Haspengouw op zijn naam schreef.

“Dankzij een gewijzigde transmissie en een geslaagde testdag, voelde ik vandaag de C4 WRC veel beter aan dan vorig jaar,” vertelde de winnaar. “Op de eerste proef vanochtend, in de regen, sloeg ik meteen een kloofje en stelselmatig heb ik die voorsprong iets verder uitgebouwd. Maar, zonder te forceren of risico’s te nemen.”

De tweede plaats ging naar zijn belangrijkste challenger voor de titel, Patrick Snijers. Met de Mini WRC reed Snijers een beresterke wedstrijd, maar pas op de allerlaatste proef kon de Mini een snelste tijd op de tabellen zetten. In de eerste helft van de wedstrijd had Snijers de handen vol met Freddy Loix, die profiteerde van de natte omstandigheden om de WRC-piloot onder druk te zetten met zijn Peugeot 207 S2000. Maar, eens het droger werd, moest Loix tevreden zijn met de derde plaats, natuurlijk wel als winnaar in Klasse 2, de categorie voor atmosferische tweeliters. “Ik heb vandaag maximaal aangevallen. Van start tot finish hebben we op de limiet gereden met de Peugeot en onderweg hebben we de afstellingen sterk verbeterd met het oog op de Rally van Ieper. Ik heb ervan genoten,” lachte Freddy Loix, die volgende week de tweede wedstrijd van het Frans kampioenschap zal betwisten.

Mathias Viaene leek lang op weg naar de 4de plaats, maar een motorpanne besliste er anders over. Na een rampzalige bandenkeuze, slicks in de regen, reed Jonas Langenakens een achtervolgingswedstrijd, die hij toch nog bekroonde met een mooie 4de plaats, voor Paul Lietaer, die zijn 35-jarige carrière vierde in deze TAC Rally met een 5de plaats. David Bonjean viel door een lekke band terug naar de 6de plaats, terwijl Tim Van Parijs (koppeling) en Ferdi Biesheuvel (sortie) een mooie klassering helemaal in het water zagen vallen.

Vincent Verschueren tikte met zijn VW Polo S2000 als 7de aan. Andy Lefevere, 9de, was met zijn BMW M3 de snelste met een tweewielaangedreven wagen. In Klasse 3 ging de overwinning naar Philip Barbier, na een turboprobleem bij Bob Colsoul en een lekke band voor Cédric De Cecco. Bij de GT’s ging de overwinning naar Guino Kenis, die zijn sortie van Haspengouw mocht doorspoelen met champagne in Tielt.

In Historic besliste Didier Vanwijnsberghe het duel met Gunther Monnens in zijn voordeel. Kris Cools won het RACB Rally Criterium voor Alain Renkin. De twee Mitsubishi’s made by Colsoul werden op het podium vergezeld door de Subaru van Tjoens.

TAC

Rally van Wallonië – Drie op drie voor Tsjoen

29-04-12 Ook na de derde wedstrijd van het BFO Belgian Rally Championship, blijft Pieter Tsjoen ongeslagen. De titelverdediger domineerde de 29ste Rally van Wallonië van start tot finish. Met zijn derde zege op rij neemt Pieter Tsjoen alvast een optie op een achtste Belgische rallytitel. “Nadat ik zaterdagochtend het verschil maakte, heb ik de rest van de wedstrijd gecontroleerd. Ik kon het me veroorloven om telkens een voorzichtige bandenkeuze te maken. Ik werkte de meeste proeven af op intermediates, omdat er constant dreigende wolken boven Namen hingen,” vertelde Tsjoen. Patrick Snijers streed voor wat hij waard was, maar op het supersnelle parcours kwam zijn Mini JCW WRC topsnelheid tekort. Om alsnog iets te proberen, gokte Snijers op regenbanden voor de slotronde zaterdagavond, maar dat was de verkeerde keuze, want het bleef droog. De beslissing was gevallen en Snijers moest tevreden zijn met de tweede plaats. Derde en wellicht de gelukkigste van allemaal op het podium was Mathias Viaene, die na twee opgaves eindelijk een probleemloze wedstrijd kon afwerken met de Subaru Impreza WRC S12 van NCRS. “We hebben de Subaru uitgeperst als een appelsien,” lachte Viaene. “Op dit snelle parcours heb ik enorm genoten.” Jonas Langenakens was lange tijd in strijd voor de derde plaats, maar een dubbele lekke band zaterdag en een schuiver zondag zorgden voor de opgave van de Ford-piloot. Na de vroege opgaves van Bonjean (van de baan), Schilt (radiator na een schuiver) en Bouche (mechaniek), lag de weg daardoor helemaal open voor Erik Van Loon om zijn Fiesta WRC naar de vierde plaats te sturen, voor de Skoda Fabia WRC van zijn landgenoot Eric Bolhaar.

Wallonie

Sezoensrally – Gestaakt na dodelijk ongeval

19-05-12 Op de tweede chronorit van de Sezoens Rally is vanochtend omstreeks 10h15 wagen nummer 82 van de bemanning Roel Vrolix en Stef Winters, van de baan gegaan ter hoogte van de kruising van de Vosheuvelstraat met de Pluimerteweg, waarna de wagen een boom raakte aan hoge snelheid. De hulpdiensten waren onmiddellijk ter plaatse om piloot en copiloot de eerste zorgen toe te dienen en de betrokkenen uit de wagen te bevrijden. Bij overbrenging naar het hospitaal zijn beide bemanningsleden helaas bezweken aan hun verwondingen. Roel Vrolix was woonachtig in Bocholt. Zijn navigator Stef Winters was afkomstig uit Reppel, een deelgemeente van Bocholt, maar woonde in Peer.

Uit respect voor de families van de slachtoffers, heeft de organisatie, in samenspraak met de gemeentelijke overheid, beslist om de wedstrijd te staken.

Sezoens

Geko Ypres Rally – Juho Hänninen in de voetsporen van… Henri Toivonen

24-06-12 Juho Hänninen heeft zijn naam in gouden letters op het palmares van de Geko Ypres Rally gezet. De Fin realiseerde een uitzonderlijk sterke wedstrijd en is na Henri Toivonen slechts de tweede Fin die erin slaagt Ieper te winnen.

1984, de grote tijd van de Groep B’s. Natuurtalent Henri Toivonen (Porsche 911 RS) overklaste Patrick Snijers (idem) door hem te kloppen met 5 minuten verschil, nadat Jean-Claude Andruet gediskwalificeerd werd met zjin Lania 037. Bijna 30 jaar later is Juho Hänninen de tweede vliegende Fin die wint op de typische asfaltbaantjes in de Westhoek. Het is de derde opeenvolgende zege van Skoda Motorsport, maar de eerste zonder Freddy Loix in het team. Fast Freddy bleef met zijn Peugeot 207 S2000 twee dagen lang de Skoda onder druk zetten. Van start tot finish zat Loix op de limiet, maar niets bracht Hänninen van de wijs;

De derde plaats ging naar de leider in het Belgisch kampioenschap, Pieter Tsjoen, die de overstap van zijn vertrouwde WRC naar de Skoda Fabia S2000 weer prima verteerde. Patrick Snijers moest tevreden zijn met de vierde plaats in zijn Mini Countryman, zodat de Belgische titelstrijd bijna beslecht is. In de Omloop van Vlaanderen kan Pieter Tsjoen zijn achtste Belgische titel, een absoluut record, veilig stellen.

De vijfde en zesde plaats gingen naar Michal Solowow en Patrik Flodin, voor Mathias Viaene (Peugeot 207 S2000), die door een schuiver en een lekke band in Vleteren heel wat tijd verloor. In de slotfase wipte hij nog over die andere NCRS Peugeot van Jonas Langenakens, die problemen had met de koppeling. Vincent Verschueren reed een erg sterke wedstrijd, maar op de allerlaatste proef zakte de VW Polo S2000 door zijn ophanging. De top 10 werd vervolledigd door Andreas Aigner en Antonin Tlustak. In Klasse 3 ging de overwinning naar Bob Colsoul, die zijn belangrijkste concurrenten Cédric De Cecco en Kris Princen van de baan zag gaan.

Martin Kangur was met een 12de plaats algemeen de snelste in de 2WD Cup met zijn Honda Civic. Na de sorties van Caren Burton, Quentin Gilbert, Mathieu Arzeno en Quentin Gilbert, was Melissa Debackere de snelste tijd de DS3’s, terwijl Davy Vanneste schitterde met zijn C2-R2 Max. In de Fiesta Trophy ging de zege naar Xavier Baugnet, voor de 22-jarige Thibault Radoux.

Ieper

Omloop van Vlaanderen – Zege en 8ste titel voor Pieter Tsjoen

08-09-12 De 53ste Omloop van Vlaanderen, de zesde manche van het BFO Belgian Rally Championship, werd van start tot finish gedomineerd door de topfavoriet, Pieter Tsjoen. Op de allereerste proef moest hij de Nederlander Bernhard Ten Brinke nog even voor zich dulden, maar vanaf de tweede proef zette de Structo-piloot orde op zaken. Zelfs een loslopende koe op de eerste klassementsproef zaterdagochtend kon de Oost-Vlaming niet van de zege houden. Pieter Tsjoen is daarmee voor de 8ste keer Belgisch rallykampioen, waarmee hij de nieuwe Belgische recordhouder is. “Het was een lastige wedstrijd omdat er te weinig tegenstand was. Scherp blijven en de concentratie behouden, dat was het moeilijkste. Dat ik nu die achtste titel binnen heb, dat zal ik morgen pas beseffen,” lachte Tsjoen bescheiden. Bernhard Ten Brinke ging zaterdagnamiddag in de fout, waardoor Jeroen Swaanen met een tweede plaats het maximum van de punten scoorde voor het Nederlands kampioenschap. Bob de Jong werd knap derde, voor Yves Bruneel, die zijn WRC-debuut bekroonde met een mooie vierde plaats. Hermen Kobus, vijfde in de eindstand, was de eerste niet-WRC piloot, wat de 25-jarige de BFO Award opleverde. In de slotfase wist Andy Lefevere het razend spannende duel met Chris Van Woensel winnend af te sluiten met zijn BMW M3. Van Woensel werd met zijn 130i zevende. De top 10 werd vervolledigd door Bert de Jong, Vincent Verschueren en Davy Vanneste. In de Ford Fiesta SportTrophy ging de eindzege naar Xavier Baugnet voor Thibault Radoux. In de Citroën DS3 Trophy domineerde Kevin Demaerschalk. Caren Burton werd in extremis door een schuiver gepasseerd door Melissa Debackere, maar de amazone uit Wervik rijdt buiten de Trophy, zodat Burton de punten van de tweede plaats behaalde. Voor de volledigheid vermelden we dat Paul Lietaer de strijd in Historic won met… 2 tienden van een seconde voorsprong op Glenn Janssens.

Omloop

East Belgian Rally – Casier van start tot finish

29-09-12 De Oostkantons mochten dit weekend de zevende manche van het Kampioenschap van België Rally verwelkomen. Onder een aangenaam zonnetje genoten de piloten van de uitdagende, snelle en technische klassementsproeven rond Sankt-Vith. Het feit dat achtvoudig Belgisch rallykampioen Pieter Tsjoen niet aan de start verscheen, zou voor een open wedstrijd zorgen, maar dat bleek niet het geval te zijn, want Bernd Casier, ook al winnaar in 2010 in Sankt-Vith, domineerde de wedstrijd van start tot finish.

Er werd heel wat verwacht van Eric Brunson, twee keer vice-kampioen van Frankrijk, maar de Subaru-piloot moest zijn meerdere erkennen in Bernd Casier. De Oost-Vlaming controleerde zijn voorsprong na de eerste ronde: “We hebben twee keer het verschil gemaakt op de proef van Sankt-Vith, een klassementsproef met enkele bijzonder snelle stukken. Op de overige proeven hebben we ook hard gereden, maar zonder risico’s te nemen.”

Voor de podiumplaatsen werd de ganse dag erg fel gestreden. Na de vroege sortie van David Bonjean en de opgave van Jonas Langenakens, die erg veel tijd verloor door een lekke band, leek Stéphane Lhonnay op weg naar een mooie derde plaats in de BMA Skoda Octavia WRC. Maar, Lhonnay kwam in de problemen door een probleem met de transmissie en de koppeling, waardoor hij in de slotronde niet rustig kon uitrijden. In het donker ging de Octavia WRC op de voorlaatste proef van de baan.

De derde podiumplaats werd ingenomen door Chris Van Woensel, opnieuw uitermate indrukwekkend met de BMW 130i. Een serieuze stunt van de BMW-piloot. De vierde plaats ging naar Renault Mégane RS van Cédric Cherain, tevens de winnaar in Klasse 3, de standaardklasse, waarin Bob Colsoul met een derde plaats de Belgische titel veilig stelde.

Nog meer piloten mochten een Belgische titel vieren in Sankt-Vith. Vincent Verschueren scoorde met zijn zege en knappe vijfde plaats voldoende punten op Gaby Goudezeune de titel in Klasse 2 te bezorgen. Guino Kenis is GT-kampioen, na een tweede plaats achter Tim Van Parijs.

Casier EBR AR
Casier EBR AR

Condroz Rally – Drie maal is scheepsrecht voor Casier

04-11-12 Voor de derde opeenvolgende keer kwam Bernd Casier met maar één doel in Hoei aan de start: de overwinning. En hoewel de mechaniek hem een loer dreigde te draaien wist hij uiteindelijk toch Patrick Snijers achter zich te houden. Dit keer was het duidelijk het jaar van de rijder van de Ford Focus WRC 08. Xavier Bouche zette bij zijn terugkeer in Hoei met een onuitgegeven wagen voor het Belgisch kampioenschap een mooie prestatie neer en finishte als derde. Het gaf hem meteen zin om volgend jaar aan nog een paar rally’s deel te nemen… Deze keer mocht Bernd Casier breed lachen. In 2010 leek hij gewonnen spel te hebben tot een verkeersdrempel hem stuitte, in 2011 werd hij verrast door koude banden. Maar deze gelegenheid liet hij niet aan zich voorbij gaan. En toch… Toen de steun van de centrale aandrijfas tijdens de eerste zondaglus de geest dreigde te geven, gaf de Kortrijkzaan niet veel meer om zijn kansen. Hij probeerde de pers nog met een uitgestreken gezicht te woord te staan, maar de Kortrijkzaan leek er niet meer in te geloven. En toen de Ford-ingenieur nog stelde dat een noodreparatie maar vijftig procent kans had om het te houden, dan werd de precaire situatie voor Casier heel duidelijk. Maar het stond blijkbaar in de sterren geschreven dat dit het jaar van Bernd zou zijn. “Ik ben opgelucht dat ik hier eindelijk eens op het hoogste podiumtrapje mag staan. Deze zondag stelde mijn zenuwen danig op de proef. Ik zag mijn voorsprong met de helft slinken, maar de auto hield het vol. En dat was het belangrijkste. Ik heb eindelijk de vloek van de Condroz doorbroken. Nu ben ik klaar om de volgende tien edities te winnen’ (lacht)” Patrick Snijers, tweede, verloor er zijn glimlach niet bij. Voor iemand die zich nooit neerlegt bij een nederlaag misschien niet zo typisch, maar hij heeft alles gegeven en die tweede plaats is bijna een overwinning waard. Met een perfect afgestelde Mini WRC, die qua prestaties desalniettemin toch iets te kort schoot tegenover de ‘dikke’ WRC’s, gaf Patrick niets toe en strandde hij op minder dan dertig seconden. Xavier Bouche werd bij het begin van de slotdag nog aangeklampt door Stéphane Lhonnay, maar in de laatste vijf chronoritten nam hij het voortouw door nieuwe banden op de voortrein te monteren. Dat bleek voldoende om zich van de derde plaats te verzekeren. De lokale held kon met zijn Skoda Octavia WRC dus niet zijn prachtprestatie van vorig jaar herhalen, maar toch bleek hij tevreden: “Ik heb Xavier tot het eind onder druk weten te zetten, maar in Ben-Ahin heb ik een klein foutje gemaakt. Iedereen weet ook dat de Octavia nooit een wereldtitel heeft veroverd. Ik ben blij dat ik heb kunnen strijden met veel recentere wagens en heb bewezen dat deze wagen zelfs in een lastige Condroz heel betrouwbaar kan blijken. We hadden hier niet het minste probleem.” Vincent Verschueren legde niet alleen beslag op een mooie vijfde plaats, hij reed met zijn Volkswagen Polo Super 2000 ook naar de zege in de klasse. Geen slechte prestatie voor een eerste deelname met een ‘moderne’ rallywagen. Hij wist ook de jonge Jonas Langenakens, nochtans aan het stuur van een veel krachtiger Subaru Impreza WRC S10, in de fout te duwen. Bovendien gaf de Japanner de geest na de laatste flying finish, waardoor Langenakens niet in de uitslag kon worden opgenomen. Zo ging de zesde plaats naar de Nederlander Bob De Jong die aan het stuur van zijn indrukwekkende Mitsubishi Lancer WRC mooi spektakel bood. Anthony Martin, zevende, zette op de verraderlijke wegen een mooi resultaat neer. De rijder van de Mitsubishi Lancer EvoIX flirtte even met de top 6, en maakte gebruik van de incidenten in de slotfase om uiteindelijk als zevende te finishen en de Groep N op zijn naam te schrijven, ver voor de Renault Mégane RS van Cédric Cherain. Die was opnieuw heel sterk onderweg, maar een kleine uitstap in een wei en een lekke band deden hem op de elfde plaats stranden. De achtste plek ging naar Lionel Hansen, die tegen het eind van de wedstrijd het volste vertrouwen in zijn schitterende Subaru Impreza WRC S10 had. Na heel wat met de afstellingen te hebben gespeeld en op zaterdag even door een veld te zijn geraasd zette de ingenieur van Overdrive in de moeilijke omstandigheden uiteindelijk nog een mooi resultaat neer. Twee Mitsubishi’s vervolledigden de top 10, met Marc Streel als winnaar in de klasse A8, voor de Nederlander Jonkers. Bij de kleine voortrekkers wist Caren Burton als eerste DS3-rijder over de streep te gaan, na de crash van de zeer snelle Raphaël Auquier. Bij de C2-R2 ging de zege naar Guillaume Dilley, maar de eindzege in de Citroën Racing Trophy kwam op naam van de tweede in de uitslag, Victorien Heuninck. In de Ford Fiesta Racing Trophy bleek Xavier Baugnet de beste, ondanks vervelende elektronische haperingen. Hij wint ook het kampioenschap 2012. Aan het eind van de wedstrijd wist hij zich zelfs te moeien in het duel tussen David Croes en David Croes en Manu Canal-Roblès voor de zege in Klasse R2.

Condroz