Roger Hodenius blijft leider in de Master Cup

EBR(JuDu)
Watermerk BRC Masters
24/09/2023

De BRC Master Cup, een competitie voor piloten die de kaap van 50 jaar bereikt hebben, werd in het leven geroepen om de wat oudere piloten een eigen kampioenschap te geven. Wie de 50 gepasseerd is, weet immers dat het lichaam de jaren begint te voelen, dat het zicht wellicht wat minder scherp is in het donker, dat reflexen minder scherp zijn en dat de bereidheid om risico’s te nemen meestal ook wat afneemt. Maar, op elke regel zijn uitzonderingen. Freddy Loix gaf in Oudenaarde de voltallige jonge generatie het nakijken en dit weekend reed Jos Verstappen iedereen zoek in de East Belgian Rally, waarin hij in het donker op de laatste proef tot het uiterste ging om Cédric Cherain van de winst te houden. Op talent staat duidelijk geen leeftijd.

“En rijden in het donker, daar heb ik geen probleem mee. Het is een kwestie van vertrouwen hebben in de nota’s en het gas beneden houden wanneer het volgens je navigator kan. De nota’s van Renaud Jamoul, daar kan ik blind op vertrouwen,” vertelde Verstappen.

Het was de derde overwinning van Jos Verstappen in de Master Cup en daarmee komt hij in het spoor van de leider in de tussenstand en tevens zijn kameraad Roger Hodenius, dit jaar ook al drie keer de beste bij de Masters. Die kon na een opgave in de eerste ronde, toen een batterij dienst weigerde, nog 4 puntjes uit de brand slepen. Voldoende om de leiding vast te houden met nog één wedstrijd te rijden. Dat wordt de Spa Rally eind november. Alleen zal Hodenius daar niet aan de start komen.

“Ik had vorig jaar echt geen goed gevoel in de Spa Rally en ik heb weinig zin om die wedstrijd te rijden. We zijn aan het kijken om ergens in het buitenland nog een rally te rijden, mogelijk in Spanje. Daarom had ik hier graag de Master-titel gepakt, maar het mocht niet zijn dat probleem met de batterij. Toch heb ik genoten van de wedstrijd. Ongelofelijk wat Jos hier gepresteerd heeft. Het was zo spannend! Ik had zin om de auto voor de laatste proef aan de kant te zetten om “live” de laatste proef van Jos te volgen. Fijn dat het gelukt is,” aldus Roger Hodenius, na zijn herstart nog 8ste bij de Masters.

Als ook Jos Verstappen, tweede in de eindstand, niet aan de start komt in Spa, dan heeft Jimmy D’hondt de beste papieren in handen. De Limburger werd tweede in Sankt-Vith en hij volgt op 8 punten van leider Hodenius. Een top 5 zou dan in Spa volstaan om zijn titel te verlengen.

“Ik heb inderdaad begrepen dat Roger en Jos mogelijk niet naar Spa gaan. Dat biedt kansen, maar dan moet ik nog altijd finishen. Hier in de East Belgian ging het weer uitstekend met de Citroën, maar op ons niveau,” vertelde Jimmy.

Tim Van Parijs werd derde met de Renault Clio Rally3 van PTR. “Wat een geweldige auto is deze Rally3. Het is echt een kleine R5. Je kan het rijplezier vergelijken met het plezier destijds in een Mitsubishi Evo6 Gr.A. Alleen is het onderstel nog stabieler,” vertelde de Porsche-specialist, voor de gelegenheid genavigeerd door Piero Vandeputte.

Christophe Daco, in RGT geklopt door Amaury Molle, werd vierde met zijn Porsche, voor de Citroën van Richard Pex, de Porsche van Henri Schmelcher en de BmW M3 E30 van Rainer Hermann, de kersverse Historic-kampioen.