Christophe Merlevede wint, Rainer Hermann kampioen

EBR(KL)
Watermerk Historic BRC
24/09/2023

In het Historic Belgian Rally Championship werd de titelstrijd in de voorlaatste wedstrijd, de East Belgian Rally, beslist. Na de opgave van titelrivaal Dirk Deveux, had de 65-jarige Rainer Hermann aan een tweede plaats voldoende om zijn eerste Belgische titel veilig te stellen.

Op de snelle en natuurlijke klassementsproeven van de East Belgian Rally, showden de BMW M3 E30’s nog maar eens hun snelheid. Aanvankelijk nam de Ier Donagh Kelly de leiding in handen, maar de viercilinder onder de motorkap van zijn BMW verloor water, waardoor hij de wagen aan de kant moest zetten. Daarna nam Christophe Merlevede het commando definitief over. Bij zijn eerste deelname pakte de BMW-rijder uit Poperinge meteen de overwinning.

“Een deelname aan de East Belgian Rally stond al lang op mijn verlanglijstje. Ik was al eens ingeschreven, maar toen moest ik om familiale omstandigheden verstek geven. Ik ben wel onder de indruk van het parcours. Echt snelle proeven en toch technisch. Alle respect trouwens voor Rainer Hermann, die tweede werd. Ik heb serieus moeten trappen om hem achter mij te houden. Rainer is op zijn 65ste een fenomeen in eigen streek,” lachte Merlevede.

In de titelstrijd was Dirk Deveux de enige die Hermann nog van de titel kon houden, maar de Ford-rijder moest zijn Sierra weer met technische averij aan de kant zetten. Deze keer kampte hij met elektronische problemen. Drie overwinningen en evenveel opgaves betekende het einde van de titelkansen van Dirk Deveux. Zo pakte Rainer Hermann, de enige in de Top 15 van het Historic BRC die punten scoorde, met een tweede plaats op 51”1 de titel.

“En daar hebben we hard voor moeten werken,” genoot de veteraan van zijn titel. “Op de shakedown braken we de motor. Mats heeft de motor uit zijn E30 laten halen en het team heeft de motor overgebouwd in mijn wagen. De auto was vrijdagavond om 20h rijklaar. Gelukkig is het gelukt. Ik was ooit eens vice-Belgisch kampioen. Dit is mijn eerste Belgische titel. Mooi.”

Streekgenoot Reiner Feltes stuurde zijn Ford Escort naar de derde plaats, voor merkgenoten Eric Duthoit en Pierre-Louis Delettre. Eric Louies werd met zijn Opel Ascona zesde.