Lyssia Baudet: “Onverhard is prachtig… maar ook lastig”

IA
Watermerk BRC
22/05/2023

Lyssia Baudet en Daphné Henry zetten afgelopen zaterdag in en rond Bocholt hun leerschool in het Belgische rallykampioenschap verder. Op het typische parcours van de Sezoensrally schoof de Renault Clio R5 in de kleuren van het RACB National Team enkele keren naast de baan, maar ze haalden wel de finish. Beter nog: de jongedames hebben het gevoel dat ze de hele dag lang progressie hebben geboekt.

De Sezoensrally, in de mooie regio rond Bocholt, heeft een atypisch parcours, dat nergens anders in ons nationale kampioenschap te vinden is. De chronoritten bestaan voor een deel uit stroken onverhard, waar kleine ronde steentjes – de beruchte Maaskiezel – er voor zorgen dat er heel weinig grip is. Zeker als die stroken moeten worden afgewerkt met weinig opgesneden banden, die eerder geschikt zijn voor rijden op asfalt. Voortaan kunnen ook Lyssia Baudet en Daphné Henry meepraten over hoe lastig het er wel is.

“Deze zaterdag ging het alle kanten uit”, stelde Lyssia, wiens ervaring op onverhard zich beperkte tot enkele passages tijdens de shakedown van donderdag. “Eens we onderweg waren kon ik vaststellen hoe weinig de rijtechniek op onverhard te maken heeft met die op asfalt. Uiteraard ging ik niet tijdens de wedstrijd voor het eerst uitproberen hoe je het best met links remt. Ook al omdat de bomen naast de smalle wegen soms heel dichtbij stonden. Meer dan eens slaagde ik er niet in om de auto bij het aansnijden van de bochten juist te plaatsen. Dikwijls leidde dat tot heel wat onderstuur, maar dankzij de goede raad van Gino Bux (ex-rijder van het RACB National Team, red.) heb ik mijn aanpak wat veranderd. Of ik trok even aan de handrem, of ik liet de Clio met een extra stoot gas wat meer uitbreken. Eens je die techniek onder de knie hebt, is het rijden op onverhard echt schitterend.”

Maar de Renault Clio van het damesduo verloor wel heel wat tijd, zeker in de op twee na laatste proef van de rally. “Bij een opeenvolging van bochten die tegen 100 km/u werden genomen belandde de auto in een weide. Dankzij de hulp van de toeschouwers – waarvoor mijn dank – geraakten we toch opnieuw op de weg. Maar je leert uit je fouten, heet het. En zaterdag heb ik heel wat geleerd.”

Uiteindelijk finishten de jongedames in de Sezoensrally met hun Renault op een negende plaats in de Clio Trophy. Over twee weken krijgen Lyssia Baudet en Daphné Henry een totaal ander parcours voorgeschoteld. “Zoals alle andere deelnemers kijk ik ontzettend uit naar de voor mij nieuwe proeven in en rond Bertrix”, besluit de rijder van het RACB National Team.