Tweede zege voor Pierre-Manuel Brasseur!

YPRES(KrSt)
Watermerk BRC
25/06/2024

In het hartje van de Westhoek en in het kader van de Ardeca Ypres Rally 2024 wist de Stellantis Motorsport Rally Cup Belux nog maar eens te bewijzen hoe competitief de cup is en hoe sportief het er aan toegaat. Pierre-Manuel Brasseur en Hugo Cravillon mogen na hun zege in de Rallye de Wallonie dan wel voor de tweede keer hebben gewonnen, niet minder dan zes(!) duo’s wisten op zijn minst één snelste tijd neer te zetten! Wat wil u nog meer?

Op de typische wegen rond Ieper luisterden de favorieten naar de namen Jonas Dewilde, Maxim Decock en Lander Depotter. Ze kregen echter af te rekenen met een Pierre-Manuel Brasseur in topvorm. Hij zette op de eerste proef op vrijdagnamiddag de snelste tijd neer… om nadien nooit meer de leiding af te staan en een klinkende tweede zege te laten optekenen! De Luikenaar doet meteen weer helemaal mee in de titelstrijd.

“Dit was niet het scenario dat ik had verwacht”, stelde een blije Pierre-Manuel Brasseur na de finish. “Vooral niet omdat dit het favoriete parcours van mijn onmiddellijke tegenstanders is. Ik vond na de eerste chronorit dat ik nog wat voorzichtig was geweest, maar mijn tijd bleek wel goed voor de scratch! Nadien legde ik me er vooral op toe om elke fout of lekke band te vermijden, maar ik wist wel nog vier snelste tijden neer te zetten. Ik ben dan ook de beste performer van deze wedstrijd en deze tweede overwinning geeft me heel veel vertrouwen voor het vervolg. Ook omdat de premies die ik hier kon opstrijken me toe zullen laten om in de East Belgian Rally aan de start te staan!”

In het spoor van Brasseur en Cravillon zat men ook niet stil. Heel wat rijders stonden op een gegeven moment helemaal bovenaan de KP-uitslag. Zo wisten Tom Heindrichs en Jonas Schmitz drie keer de snelste tijd te laten optekenen, net zoals Lander Depotter en Jasper Maelfait. Jonas Dewilde en Jens De Splenter waren dan weer vier keer de snelsten en scoorden ook de vijf bonuspunten voor het snelste duo in de Power Stage. Dit lijstje wordt vervolledigd door Lander Dhaene en Dennis Vanspeybrouck, snelst in KP 11, maar ook door Steve Fernandes en Florian Volvert, die de laatste doortocht over de Kemmelberg voor hun rekening namen!

Voor de start van de laatste proef stond Maxim Decock nog op de tweede plaats, maar de scratch van Jonas Dewilde in de Power Stage van Dikkebus zorgde er voor dat hij in extremis nog over Decock sprong en hem klopte met… drie tienden van een seconde! Het eindpodium was bekend, en voor Dewilde en Decock – die dit weekend hun ‘Rally+’ bonus hadden ingezet – was de puntenoogst nog groter.

Hoewel ze geen enkele snelste tijd lieten optekenen bleken Manuel Merlevede en Thomas Cloet voldoende efficiënt om de vierde plaats te veroveren. Ze finishten voor de winnaars van de Sezoensrally, Lander Depotter en Jasper Maelfait. Die waren dan weer 4,6 seconden sneller dan Luxemburgers Steve Fernandes en Florian Volvert!

In hun spoor – slechts 2,2 seconden verderop – volgden dan weer de Duitsers Lukas Thiele en Ann Felke, die dan weer 7,7 seconden sneller bleken dan Tom Heindrichs en Jonas Schmitz. Laatstgenoemden kregen twee keer af te rekenen met een lekke band, en dat kostte hen duidelijk wat tijd! De uitslag van de spannende sprint in de Westhoek werd vervolledig door Lander Dhaene en Dennis Vanspeybrouck, Stijn Sonneville en Niels Pierpont – die nooit echt vertrouwen hadden in hun set-up – en ook nog Steven Spittaels en Marc Sevrin. Er kan geen twijfel over bestaan: de Opel Corsa’s Rally4 en Peugeots 208 Rally4 verzorgden gedurende twee dagen hun deel van het spektakel!

“We kunnen alleen maar blij zijn met het intense sportieve verloop van deze rally”, lacht Davie Meert, coördinator van de Stellantis Motorsport Rally Cup Belux. “Nooit eerder was ons kampioenschap zo hoogstaand, nooit eerder was de strijd zo spannend. Er vielen slechts twee opgaves te betreuren, die van de Ieren Niall O’Sullivan en Anthony McDonald, en van de Slovenen Mark Skulj en Rebeka Kobal, die helaas naast de baan schoven, gelukkig zonder erg voor de bemanning. Voor het overige gaven onze wagens opnieuw blijk van een hoge betrouwbaarheid.”

Na afloop van deze Ardeca Ypres Rally herovert Pierre-Manuel Brasseur de leiding in de tussenstand, met 77 punten. In zijn spoor volgen Jonas Dewilde (61), Tom Heindrichs (60), Maxim Decock (53), Lander Depotter (41), Manuel Merlevede (24), Mark Skulj (23), Lukas Thiele (23), Steven Spittaels (18), Niall O’Sullivan (9), Steve Fernandes (9), Lander Dhaene (7) en Stijn Sonneville (6).

Volgende manche: de East Belgian Rally, op zaterdag 28 september in Sankt-Vith. De thuisbasis van ene Tom Heindrichs…