BMA wint de Ardeca Ypres Rally met Stéphane Lefebvre en Xavier Portier

DSC
Watermerk BRC
30/06/2024

Na de overwinning in de Rally van Haspengouw, waarmee het seizoen 2024 van start ging in het Belgian Rally Championship, sloeg BMA een grote slag in het traditionele hoogtepunt van het seizoen, de Ardeca Ypres Rally! In de Westhoek maakten de Hyundai i20 N Rally2’s, waarvan er vier een thuis hadden gevonden onder de luifel van de structuur uit Thimister-Clermont, zoveel indruk dat ze de overwinning opeisten met Stéphane Lefebvre en Xavier Portier, en een podiumplaats met Cédric Cherain en Damien Withers. De dubbel was zelfs binnen handbereik…
Belgisch Rallykampioen in 2022, Stéphane Lefebvre was terug in de Westhoek voor het vlaggenschip van het BRC. En deze keer zocht hij zijn toevlucht bij het BMA-team om het volledige potentieel van de Hyundai i20 N Rally2 te demonstreren. De missie werd met gemak volbracht, want het duo Lefebvre-Portier reed van start tot finish aan de leiding.De coureur uit het noorden realiseerde een oude droom door zijn naam toe te voegen aan de lijst van winnaars van een evenement dat altijd al een droom van hem is geweest…
“Ik droom al jaren van deze overwinning, glimlachte een emotionele Stéphane Lefebvre aan de finish van de Power Stage. In Ieper won ik in het WRC2 tegen de besten ter wereld in de categorie, maar dat is niet hetzelfde als het algemeen klassement winnen. Vanaf nu staat mijn naam op de erelijst van het evenement. Het was ook een van de moeilijkste edities van de rally, zoals we zaterdag zagen toen de regenbuien de bandenkeuze extreem bemoeilijkten…”.
Cédric Cherain lag een tijdje op de 2e plaats in het spoor van Lefebvre, maar hij maakte een klein foutje aan de finish van Dikkebus 2, wat hem iets minder dan een minuut kostte. Hij viel terug naar de 5e plaats in het algemeen klassement, maar kon de laagste trede van het podium weer innemen, om uiteindelijk een dubbele aanwezigheid van de Hyundai op het eindpodium te verzekeren, niet zonder de 5 punten voor de snelste tijd in de Power Stage in de wacht te slepen!
“In Belgische kampioenschapsrally’s lukt je eigenlijk niet veel, zei Cédric. Het is zo snel en als je vooraan wilt rijden, moet je alles optimaliseren en goed doen. Het scenario was bijna perfect, maar dat kleine foutje haalde ons uit de strijd om de tweede plaats. We moesten ook rekening houden met het weer en de buien die soms op het verkeerde moment kwamen. In de laatste run op de Kemmelberg begon het bijvoorbeeld te regenen, ook al stonden we op harde banden! Toen moesten we volhouden! We konden geen fouten maken en vervolgens de Dikkebus Power Stage winnen, die erg voor het grijpen lag gezien de punten die op het spel stonden.”
Door 20 punten te verzamelen in Ieper, hebben Cédric Cherain en Damien Withers zichzelf terug in de running voor de nationale titel, in de aanloop naar een tweede seizoenshelft met twee evenementen waar het duo erg van zal genieten.
Davy Vanneste, die wordt bijgereden door Denis Squedin, begon de rally uitstekend op een parcours waar hij erg van houdt en was een andere kandidaat voor een topprestatie in de Westhoek. Helaas werd zijn race verpest door een blunder van het tankpersoneel in het BRC, met het verschrikkelijke gevolg dat de benzine op was en de eerste etappe werd afgebroken!
Via Super Rally ging hij weer van start. Vanneste reed zaterdag een paar keer lek, maar klokte ook de snelste tijd in Watou. De snelheid was er dus duidelijk…
Bastien Rouard en Félicien Poncelet gebruikten deze editie van 2024 om de klassementsproeven van de Westhoek te leren. Hun progressie was indrukwekkend, zozeer zelfs dat het duo op zaterdag, op het hoogtepunt van de strijd, was opgeklommen naar de 6e plaats in het voorlopige klassement. Rouard ging toen van de baan en er was te weinig publiek om hem terug op de baan te helpen.
BMA leverde ook de auto #0, gedeeld door Bart D’Hulster en Martin Klinget, een i20 N Rally2 zonder de nieuwste upgrades, maar waar een zekere Thierry Neuville uitstekend gebruik van maakte tijdens de Shakedown, gewoon voor de lol, terwijl hij de fans en zijn co-piloten een paar minuten vermaakte!
“De 2024 editie van de Ypres Rally was even intens als nuttig voor BMA, en ik ben persoonlijk blij dat Stéphane Lefebvre nu kan worden opgenomen in de lijst van winnaars van dit evenement dat hem zo dierbaar is, omdat hij een periode doormaakte die niet altijd gemakkelijk was,” zegt Bernard Munster, Team Principal. De puntenwinst van Cédric Cherain met het oog op een volledig open kampioenschap, de prestaties van Davy Vanneste en de constante progressie van Bastien Rouard zijn de andere dingen die we ons zullen herinneren van dit fantastische evenement. De volgende ronde van het Belgian Rally Championship vindt plaats in het najaar, tijdens de Omloop van Vlaanderen… ”