Moood M-Cup: Franky Boulat pakt de winst in de Sezoensrally

SEZ KO
Watermerk BRC
23/05/2023
In de Sezoensrally kwamen ook de deelnemers aan de Moood M-Cup weer in actie. Op het onverhard bleek Franky Boulat uiteindelijk een maatje te groot voor de concurrentie.
Vooraf hadden we 4 piloten getipt voor de eindzege, en van dat kwartet was Patrick Diels het meest bij de pinken. Hij zette de eerste twee besttijden neer, telkens voor Franky Boulat en Philip Lommers. Vanaf de derde proef kwam Franky Boulat echter in het ritme. Met drie opeenvolgende scratches boog hij zijn achterstand om in een voorsprong. Tot overmaat van ramp kreeg Patrick Diels ook een straftijd van 10 sec wegens een jumpstart, waardoor hij na de eerste boucle terugviel naar P3 vlak achter Philip Lommers. Johannes Kessel keerde als vierde terug naar de service. Hij had op kp 1 meteen een halve minuut verloren bij zijn debuut op de maaskiezel, maar vanaf kp 2 had hij het gevoel te pakken en kwam hij stelselmatig aansluiten bij de toppers qua tijden. Na de eerste lus verloren we al 1 van de 10 M Cup’ers; Dany Claesen ging van de weg en belandde frontaal tegen een boom. Zowel piloot als co werden naar het ziekenhuis overgebracht ter controle.
Tijdens de tweede ronde zou Franky Boulat met 4 besttijden zijn voorsprong nog licht uitbouwen. Patrick Diels bleef druk zetten en zou dankzij de overige scratch ook de tweede plaats weer overnemen van Philip Lommers. Franky Boulat had echter een warm moment, toen 1 van de motorsteunen brak op kp 7. Diezelfde kp zou ook voor andere deelnemers weinig geluk brengen: zowel Jesse Monnens als Nicolas Blerot kregen er een minuut straftijd en Gregory Vanovertveldt zou na de proef de wagen aan de kant zetten met een motor die de geest gaf.
Ook tijdens de laatste ronde zou er nog heel wat gebeuren: op kp 11 zou ook Wim Muilwijk de lijst van opgevers vervoegen nadat een steen een gat sloeg in de benzinetank. En ook op de voorlaatste kp verdween nog een piloot van de tabellen. Patrick Diels leek op weg naar de tweede stek maar een defecte benzinepomp verknalde dat mooie vooruitzicht. Daardoor schoof Philip Lommers nog op naar P2 en Johannes Kessel, die de laatste ronde nog 3 besttijden liet noteren, kon nog het laagste podiumschavot voor zijn rekening nemen. Maar niemand kon tippen aan Franky Boulat, hij won oververdiend zijn 2e M Cup wedstrijd van het jaar na zijn zege in de South Belgian.
“In de eerste ronde verloor ik even het ritme en vertrouwen toen een strook gravel op de nieuwe proef Brueghel nat gesproeid bleek, zonder dat we dat vooraf wisten. We hadden een warm moment en het duurde even voor het vertrouwen terug was. Daarna konden we afstand nemen, al baarde de gebroken motorsteun nog even zorgen,” aldus winnaar Franky Boulat.
Frederiek Vandeloock eindigde knap vierde na een heel regelmatige wedstrijd. De vertrouwde BMW 325i E30 heeft wat minder power dan zijn M3, maar het blijft een plezier om mee te rijden op onverhard. En wat te zeggen van onze beide debutanten! Jesse Monnens, die zonder straftijd op P3 had kunnen eindigen, en Nicolas Blerot ontweken alle valstrikken en finishten respectievelijk vijfde en zesde. Een knappe beloning voor Jesse Monnens, die de voorbije drie maanden dag en nacht sleutelde om zijn BMW 325i eigenhandig klaar te stomen.
In het kampioenschap komt Franky Boulat terug tot op 2 punten van Philip Lommers. Achter dit duo gaapt ondertussen een immense kloof aangezien zowel Claesen, Vanovertveldt als Diels moesten opgeven en Bjorn Syx en Loic Pirot niet startten. Wel schuift Frederiek Vandeloock door zijn knap resultaat wel op naar een voorlopige ex aequo vijfde plaats. De volgende wedstrijd op de kalender wordt de rallye de Bertrix, binnen exact 3 weken. Deze manche is nieuw op de kalender, dus de meeste M Cup’ers reden hier nog nooit. We zijn dan ook benieuwd hoe de strijd om het kampioenschap zich verder zal evolueren!