Julian Wagner doet een uitstekende zaak in de Stellantis Motorsport Rally Cup

SEZKaLe
Watermerk BRC
22/05/2023

Iedereen had zich in de Stellantis Motorsport Rally Cup, in het kader van de Sezoensrally, aan een nieuw duel tussen de Duitser Marijan Griebel en de Oostenrijker Julian Wagner verwacht, maar een probleem met de stuurinrichting haalde de tussenstand al snel overhoop. Omdat hij in deze door zijn parcours atypische rally zijn joker had ingezet, doet Wagner een uitstekende zaak.

Nog voor de eerste chronorit van de rally met de beruchte Maaskiezel – die ronde steentjes die het gripniveau danig beïnvloeden – was gestart vielen er bij de troepenschouw in de Stellantis Motorsport Rally Cup Belux twee afwezigheden te noteren. Fred Caprasse had al eerder laten weten dat hij niet van de partij zou zijn, maar voor Harry Bouillon (Peugeot) sloeg de pechduivel tijdens de shakedown toe, toen hij naast de baan schoof. Bouillon zelf kwam ongedeerd uit het ongeval, maar corijder Greg Antoine moest naar het ziekenhuis worden overgebracht. Daar werd een gebroken ruggenwervel vastgesteld. Antoine werd al tijdens het weekend geopereerd en zou begin deze week huiswaarts mogen. We hopen hem zo snel mogelijk opnieuw in het rechterzitje terug te zien.

Al van bij het begin van de Sezoensrally, nog voor de start van KP1, kreeg Marijan Griebel (Peugeot) te maken met problemen met de stuurbekrachtiging. De Duitser werkte nog de eerste twee klassementsproeven af, kwestie van de schade te beperken, en besloot om bij de korte assistentie geen straftijd op te lopen en de volgende drie chronoritten van de eerste lus ook zonder stuurbekrachtiging af te werken. Aan het eind van die eerste lus lag Griebel op een derde plaats, op 53 tellen van leider Julian Wagner (Peugeot), en stelde nadien alles in het werk om Hugo Arellano (Peugeot) van de tweede plaats te verdringen. Met succes, overigens. Gezien de omstandigheden bleek de Duitser achteraf tevreden over het resultaat.

Julian Wagner reed niet alleen de hele wedstrijd aan de leiding, maar door bij 10 van de 15 proeven de snelste tijd te laten optekenen domineerde de Oostenrijker de Sezoensrally met kop en schouders. En omdat hij op vrijdagavond zijn joker had ingezet scoorde Wagner ook 12 extra punten, waardoor hij als leider in de tussenstand richting Ieper kan trekken. Kortom, een perfect weekend.

Na een klein foutje in de shakedown had Hugo Arellano zich in Bocholt een podiumplaats tot doel gesteld. Opdracht volbracht, en als kers op de taart ook een snelste tijd bij de derde passage op Goolder. Een prestatie die er voor zorgt dat de Luxemburger na twee wedstrijden in de top 3 van de tussenstand staat. Dat belooft voor het vervolg.

Onder het waakzame oog van een zekere Thierry Neuville, zijn halfbroer die tijdens de Sezoensrally alom aanwezig was, was Tom Heindrichs vast van plan om de snelheid die hij in de South Belgian Rally had laten zien te bevestigen. Verder wou hij ook als eerste Junior aantikken. Door in het spoor van Wagner, Arellano en Griebel te volgen maakte de jonge Oostkantonner indruk… tot hij in KP9 in de fout ging. Na via Super Rally opnieuw te zijn vertrokken eindigde hij uiteindelijk als zesde, met een scratch in de voorlaatste proef, Gerdingen 3, er bovenop. Heindrichs blijft zo de beste Junior in de Stellantis Cup.

Omdat hij na zijn schuiver in de South Belgian Rally het vertrouwen nog niet helemaal heeft teruggevonden erkende Benjamin Bosseloir (Peugeot) dat hij in Bocholt vooral tegen zichzelf vocht. Toch behaalde hij een vijfde plaats algemeen, en tikte hij als eerste Junior aan. Een goed voorteken.

Weinig meeval voor Maxim Decock (Opel), die de hele eerste lus met motorproblemen te maken kreeg, waardoor er een lange reparatie nodig bleek. Dat zou heel wat straftijd opleveren, waardoor Decock verkoos om de handdoek te gooien.

Bij zijn eerste deelname aan de Stellantis Motorsport Rally Cup Belux reed Nicola Peiffer (Opel), nog een jonge wolf uit het oosten van het land, zich onmiddellijk in de kijker door bij de derde KP een tweede tijd te laten optekenen. Wat volgde verliep minder vlot, ook al omdat hij aan het eind van de lus met remproblemen te maken kreeg. Hij moest even de Super Rally gebruiken om in de wedstrijd te blijven, en legde uiteindelijk beslag op een zevende plaats. Maar we hebben het laatste van Peiffer nog niet gezien…

Pech voor de anderen betekende dat de regelmatige Ier Niall O’Sullivan (Peugeot) de punten van de vierde plaats op zak kon steken, waardoor hij in de tussenstand van de Cup nu op een zesde plaats prijkt. Well done !

Na de eerste twee wedstrijden van het seizoen, en voor een Ypres Rally waar iedereen naar uitkijkt, leidt Julian Wagner nu met 12 punten voorsprong op Marijan Griebel, het gevolg van een goed gebruikte joker. Hugo Arellano en Tom Heindrichs leiden de achtervolgende groep, en zijn vast van plan om zich in de Westhoek van hun beste kant te laten zien.