TAC Rally: Cédric Cherain op puntenjacht in Tielt

Hasp(JeDe)
Watermerk BRC
03/04/2024

60 teams hebben zich ingeschreven voor de 49ste TAC Rally, de tweede manche van het Belgisch rallykampioenschap Divisie 2. Deelnemers met een Rally2 of een RGT mogen in één D2-wedstrijd punten scoren die ze kunnen inbrengen in het D1-kampioenschap. Vandaar dat een tiental Rally2 topwagens aan de start verschijnen, naast een zes snelle RGT’s. Zij zullen strijden voor de algemene overwinning in de 49ste TAC Rally, zaterdag in Tielt.

Cédric Cherain, de winnaar van de Rally van Haspengouw en ook vorig jaar uitgeroepen tot winnaar van de TAC Rally, gaat voor de dubbel in Tielt. De Hyundai-rijder zal het peloton aanvoeren. Niels Reynvoet, goed op dreef in Haspengouw, wil in Tielt een gooi doen naar de algemene overwinning met zijn Citroën C3 Rally2. Hetzelfde geldt voor Vincent Verschueren, altijd sterk op het gladde asfalt, terwijl Bjorn Syx dichter wil aansluiten bij de podiumkandidaten. Ook Cédric De Cecco had plannen om in Tielt aan zijn nationale campagne te beginnen, maar de Luikenaar stelt het begin van zijn seizoen om budgettaire redenen uit tot de Rally van Wallonië.

De delegatie Skoda’s wordt aangevoerd door Fred Miclotte, pas terug na een onvergetelijke Safari Rally samen met Jourdan Serderidis. Na zijn knap optreden in Haspengouw wordt Miclotte getipt voor het podium. Nicola Stampaert eindigde in de Rallye des Ardennes sterk. Hij is de enige in het Rally2-veld die geen punten zal scoren, aangezien hij in Dinant al punten scoorde in D2.

Kurt Boone wil in de eerste plaats finishen om ervaring en vertrouwen op te doen, maar anderzijds wil hij zich met zijn Fiesta Rally2 ook meten met Bjorn Syx. John Wartique hoopt ongetwijfeld op droog weer, want in die omstandigheden komt zijn VW Polo GTi Rally2 het best tot zijn recht, zeker op de gladde baantjes rond Tielt. Richard Pex kan een heel goede zaak doen in de BRC Master Cup met zijn Skoda Fabia Rally2, die twee weken geleden nog een duik nam in een diepe gracht tijdens de Zuiderzee Rally in Nederland. Eddy Van de Vivere maakt in zijn thuisrally kennis met de Skoda van SXM.

Op de snelle proeven in West-Vlaanderen, en een klein stukje Oost-Vlaanderen, wordt heel wat spektakel verwacht van de Porsches, aangevoerd door Gunther Monnens, die vorig jaar indrukwekkende tijden klokte in Tielt, en Patrick Snijers, die opnieuw aan de start komt met een 997 GT3. Pieter-Jan Michiel Cracco brengt zijn Porsche 991 GT3 aan de start, net als Henri Schmelcher. Tuur Vanden Abeele mikt op een dichte ereplaats met zijn 997 GT3, terwijl Christ Vandamme zich tussen het Porsche-geweld in de eerste plaats wil amuseren met zijn Alpine A110 RGT.

En dat is niet het enige “dwarse” spektakel van achterwielaandrijvers, want met 15 deelnemers neemt de MATS Performance M-Cup een vierde van het startveld voor zijn rekening. Natuurlijk start Mats Van Den Brand “himself” als uitgesproken favoriet, al zijn Philip Lommers, Kurt Braeckevelt en Thierry Cokelaere zeker niet te onderschatten op deze proeven. De BMW’s zijn in elk geval fijne speelkameraden voor “Mister TAC”, Paul Lietaer, de uitgesproken favoriet in Historic met zijn Opel Ascona 400. Verder wordt een mooie strijd verwacht in de Histo Cup en in de 2WD Trophy.

Naast de TAC Rally, organiseert de Tieltse Automobiel Club dit jaar ook de eerste TAC Regularity en mogen de toeschouwers een demonstratie verwachten van de prachtige klassiekers van Slowly Sideways. Kortom, de rallyfans krijgen heel wat moois te zien op de 12 klassementsproeven van de TAC Rally, die zaterdag om 8h30 van start gaat in de Europahal in Tielt.