Richard Pex wint de BRC Master Cup in eigen streek

SEZ(KL)
Watermerk BRC Masters
19/05/2024

Een rally is pas afgelopen wanneer de wagen in het gesloten wagenpark staat en wanneer de uitslag officieel is. Dat werd nog maar eens duidelijk in de Sezoensrally, waar de strijd voor de overwinning in de BRC Master Cup pas in de slotmeters… en zelfs na het finishpodium werd beslecht. Toen Richard Pex over het finishpodium reed met zijn zwart-gele Skoda Fabia RS, kon hij niet vermoeden dat hij de BRC Master Cup had gewonnen…

Net zoals in de Rally van Wallonië, was er de ganse dag geen twijfel over wie de snelste was in de BRC Master Cup. Jimmy D’hondt reed op de eerste proef zijn ophanging stuk op een betonblok die verborgen lag in een haakse linkse. Jos Verstappen nam meteen het commando. Met zijn Skoda Fabia RS bleef hij tot de start van de laatste proef op de derde plaats op de loer liggen, zonder echt een gooi te kunnen doen naar winst. “Weet je, deze omstandigheden, met nat onverhard en veel modder en grind in de bochten op het asfalt, zijn nog moeilijker dan droog weer, zoals vorig jaar. Ik mis misschien nog het vertrouwen of de ervaring om dezelfde tijden te rijden als Reynvoet of Potty, die een fractie sneller zijn. Zelfs met goede correcties van de ouvreurs, ligt het parcours er bij onze passage weer anders bij. Misschien nemen zijn meer risico’s. Het is niet dat ik het niet probeer. Ik tracht op elke proef de snelste tijd te rijden,” lachte Jos Verstappen.
Dat wilde hij ook doen op de powerstage, maar in Veldhoven schoof de Skoda Fabia RS van de baan in een diepe gracht. Fred Miclotte kon ook niet profiteren van die opgave, want de Skoda-piloot was een ronde eerder op deze proef al in de problemen gekomen. “Ik was me echt aan het amuseren op het onverhard. In het begin was ik te spectaculair, omdat ik te veel gooide met de auto. Het rijden op onverhard vond ik geweldig. Daar had ik ook naar uitgekeken, want als we in het dagelijks leven ergens een stukje onverhard hebben, dan probeer ik altijd wat te spelen met de auto. Alleen stond de ophanging achteraan redelijk soepel, om meer grip te hebben op het onverhard. In de eerste ronde op de jump, werd ik al bijna verrast, toen de achterkant flink omhoog sprong. Ik kon de auto aan hoge snelheid nog net op de baan houden. In de tweede ronde zat er een put in het onverhard in Veldhoven. In dat gat sprong de achtertrein weer hoog op. We hapten met de neus in het onverhard en daarbij werd de radiator beschadigd. Zonder water om te koelen, was het afgelopen…”
Na de sortie van Verstappen leek Patrick Snijers de zege bij de Masters te pakken, maar de Porsche-piloot werd na de nakeuring gediskwalificeerd wegens een technische non-conformiteit. Zo ging de overwinning uiteindelijk naar Richard Pex, die als derde aan de allerlaatste proef begon. “Het is fijn om te winnen bij de Masters, maar jammer dat we daar op het podium niet voor gehuldigd werden,” aldus Richard Pex, die halfweg de dag een momentje had toen hij rechtdoor schoof. “Het parcours lag er zo ongelofelijk moeilijk bij. Niet alleen het onverhard, maar ook de stroken asfalt. Ik blijf dit spelletje wel heel mooi vinden. Ik kijk al uit naar mijn volgende wedstrijd, volgende week in de ELE Rally bij Eindhoven.” Weer een thuisrally voor Richard Pex, die op een kwartiertje van Bocholt woont.
Omdat ook Xavier Dekeyser pech had en enkele proeven moest missen door een gebroken aandrijfas op zijn Renault Clio Rally3, ging de tweede plaats bij de Masters naar Dirk Deveux, de winnaar in Historic, met zijn Ford Sierra Cosworth. De derde plaats was voor Patrick Diels, overtuigend winnaar in de M-Cup, waarin we ook een afvallingswedstrijd beleefden. De vierde plaats was voor Henri Schmelcher, die zijn Porsche 991GT3 bovendien naar de overwinning in RGT stuurde na de uitsluiting van Patrick Snijers. Onverhoopt voor Henri, die zijn Porsche op de slechtste stukken onverhard bewust spaarde. De top 5 bij de Masters werd afgesloten door Steven Spittaels met zijn Peugeot 208 Rally4, voor Eric Louies, Dany Claesen en Koen Verhaeghe, de leider in de tussenstand van het Historic BRC.