Lyssia Baudet: “Opgave na een klein foutje”

SEZ(JoHe)
Watermerk Junior BRC
19/05/2024

Lyssia Baudet en Pauline Denis hebben in de Sezoens Rally slechts enkele kilometers met de Renault Clio in de kleuren van het RACB National Team kunnen rijden. Een gemist rempunt in de eerste chronorit betekende meteen de opgave voor het duo.

Lyssia Baudet is nog volop bezig aan haar leerproces als rallyrijdster. En soms leidt dat tot ontgoochelingen. Dat was zaterdagochtend het geval, toen de zwart-geel-rode Clio amper een paar kilometer in de Sezoens Rally had kunnen rijden.

“Het was allicht de lastigste editie van de laatste tien jaar”, benadrukt Olivier Cartelle, de preparateur van de Renault #60. “De zware regen van de afgelopen dagen zorgde ervoor dat het parcours er extreem glad bij lag.”

“Dat kan ik bevestigen!”, vulde Baudet aan. “Toen we aan de eerste proef begonnen lagen sommige lastige stroken er al heel verraderlijk bij. Bij een remzone, waar we van 110 km/u moesten afremmen voor een scherpe bocht naar rechts, blokkeerden de voorwielen. De wagen schoof rechtdoor een bos in, en kwam tegen een boom tot stilstand. De schade was eigenlijk niet zo groot, maar de auto zat muurvast in de modder. Zelfs de sleepwagen, uitgerust met een stevige kabel, had heel wat tijd nodig om ons vrij te trekken.”

Ook de hulp van vijf toeschouwers was onvoldoende om de wagen opnieuw de weg op te krijgen, en het duo verkoos de handdoek te gooien. “Pauline, mijn corijdster, klaagde ook over pijn aan de rug. De dokter die verantwoordelijk was voor die proef besloot ze naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te sturen om een scan te ondergaan”, vervolgt Lyssia. “Gelukkig werd er geen enkele blessure vastgesteld en nam de pijn nadien ook af. Ik heb zelf ook mijn fout geanalyseerd, en ik denk dat ik door links te remmen een fractie van een seconde te laat heb ontkoppeld om het blokkeren van de wielen tegen te gaan. Ik ben er echt het hart van in dat we zo snel de strijd moesten staken. Voor de Clio Trophy wordt het nu wachten tot de Omloop van Vlaanderen in september om opnieuw aan de slag te gaan.”