Kroon Oil BRC hoofdlogo
Karting, eenzitterij en rally om 15 jaar RNT te vieren

Karting, eenzitterij en rally om 15 jaar RNT te vieren

Foto om .
24/01/2023

Na vijftien jaar speuren naar jonge autosporttalenten en ze de kans te geven om tot het hoogste niveau de autosportladder te beklimmen gaat het RACB National Team ook in 2023 op zijn elan door. Dit seizoen komen Tom Rensonnet en Loïc Dumont in actie in het Junior WRC, staat Yani Stevenheydens, de laureaat van de Road to F4 actie, aan de start op enkele van de meeste prestigieuze circuits ter wereld en nemen Lyssia Baudet en Daphné Henry deel aan de Clio Trophy Belgium. Tenslotte zal ook Thibaut Ramaekers deel uitmaken van de grote RNT-familie: de kerel van 13 werkt in 2023 21 kartraces af, zowel in Europese als in mondiale competities.

Het RACB National Team is zonder twijfel één van de meest actieve racefilières op het internationale autosporttoneel. Maar zelfs al telt ons land met Stoffel Vandoorne nu een regerend wereldkampioen Formule E en met Thierry Neuville één van de tenoren van het wereldkampioenschap rally, dan nog is men bij het RNT vast van plan om op zijn elan door te gaan en jonge rijders de gelegenheid te geven om stap voor stap op te klimmen in de hiërarchie van hun autosportdiscipline.

“Dit jaar wordt het programma internationaler dan ooit”, stelt Geoffroy Theunis, general manager van het RNT. “Tom Rensonnet en Loïc Dumont zullen hun eerste stappen in het WK rally zetten. We hebben ook opnieuw een eenzitterprogramma, met Yani Stevenheydens in het Franse F4-kampioenschap. In België worden de kleuren van het RNT in de rally’s verdedigd door een volledig vrouwelijk duo, met Lyssia Baudet en Daphné Henry. En dat is niet alles. Voor de eerste keer in vijftien jaar hebben we ook besloten een jonge karter te steunen: Thibaut Ramaekers. Enkele weken geleden maakte de jongeman van 13 heel wat indruk op ons tijdens de FIA Motorsport Games in Marseille. Hij wist er de Belgische kleuren met verve te verdedigen. En hoewel hij na een race-incident geen medaille kon veroveren viel zijn talent bij iedereen in het kartwereldje op. We willen nu ook rijders van jongere leeftijd steunen, en Thibaut past perfect bij het sportieve profiel waar we naar op zoek zijn.”

Recent trok de hele RACB National Team-familie naar het Zeelandse Cadzand, om er een teambuilding van twee dagen af te werken. Oriëntatieloop op het strand, running, fietstochten, sessies met de physical trainers, gesprekken met Bas Leinders (kapitein van het RNT) en Marc Duez (coach) gaven de leden van de filière de gelegenheid de banden aan te halen en hun motivatie voor het komende seizoen indien mogelijk nog een extra boost te geven.

TOM RENSONNET: “VOLOP AAN HET VOORBEREIDEN OP ZWEDEN”

Voortaan verdedigt Tom Rensonnet de kleuren van het RNT aan het stuur van een Ford Fiesta Rally3. Hij werkt dit jaar vijf manches af van het Junior WRC-kampioenschap.

“Tijdens de Rally van Zweden (9-12 februari) worden we meteen in het WRC-bad gegooid”, grijnst Tom. “Een heel specifieke wedstrijd, die op sneeuw en ijs wordt verreden. Blijkbaar is er toch heel veel grip, dankzij de spijkerbanden die we er gebruiken. Voorlopig leg ik me toe op het bekijken van heel wat onboardbeelden en probeer ik ook de Fiesta Rally3 uit de ateliers van M-Sport onder de knie te krijgen. Er zijn nogal wat afstellingsmogelijkheden, het stuur staat vol knoppen, en ook de startprocedure zal ik moeten aanleren.”
LOÏC DUMONT: “IK VERWAARLOOS GEEN ENKEL DETAIL”

Ook de corijder van Tom Rensonnet is druk in de weer: “Ook ik leg me nu helemaal toe op de voorbereiding op ons seizoen. Ik heb het parcours van de rally al grondig bestudeerd en regel ook alle administratie die bij zo een deelname hoort. Door me nu al over al die aspecten te ontfermen zullen we ons ter plaatse helemaal op de verkenningen en de wedstrijd kunnen toeleggen.”