Clio Trophy: Nard Ippen, een jaar na zijn debuut

SEZ(KL)
Watermerk Junior BRC
20/05/2024

De Sezoensrally heeft zijn reputatie weer helemaal waargemaakt. De tweede manche van de Clio Trophy 2024 heeft een atypisch parcours, want 30% van het parcours bestaat uit onverhard, typische maaskiezel om precies te zijn. Door het regenweer lag dat onverhard er bijzonder glad en verraderlijk bij, maar het was ook op de asfaltstroken uitkijken voor grind en modder op de baan. Zelfbeheersing en concentratie waren cruciaal voor de jongeren in de Clio Trophy Belgium.

Dat bleek al meteen na de start van de wedstrijd. Op de allereerste proef liet Lyssia Baudet zich verrassen, in een remzone op asfalt. “We zijn natuurlijk erg ontgoocheld. We hadden als doel om zeker te finishen, maar in één van de eerste remzones ging ik 10 meter te laat in de remmen. We schoven van de baan in een gracht. Einde wedstrijd. Bijzonder jammer”, vertelde de pilote van het RACB National Team.

Cristian Sugar, de Roemeen die in eigen land wel enkele gravelwedstrijden reed, reed de eerste snelste tijd, maar op de tweede proef liet hij zich verrassen. “Op de tweede proef in Brueghel schoven we in een greppel. De schoof kantelde op de flank en het duurde een 40-tal seconden voor we verder konden. Een proef later reed ik lek, wat nog eens 20″ kostte. We hebben de achtervolging ingezet, maar we zijn op 39″ van de zege gestrand. Er zat zeker meer in”, vertelde de sympathieke Cristian Sugar.

Nard Ippen liet de kans niet liggen om de wedstrijd te winnen. “Precies een jaar geleden maakte ik hier mijn debuut in de Clio Trophy. Ik hou van de onverharde stroken, maar deze editie was door de regen niet te vergelijken met de kurkdroge editie van vorig jaar. Het parcours was veel moeilijker, omdat er amper grip was. Dit was de moeilijkste wedstrijd die ik ooit heb gereden. Ik ben heel blij dat we geen foutjes hebben gemaakt”, lachte winnaar Nard Ippen.

Jo Muylle werd derde op zijn geliefd parcours, al was het niet op de wijze die hij vooraf had gehoopt. “We hebben niet echt kunnen strijden voor de overwinning. Nard en Cristian waren gewoon sneller. We hebben ook ons deel van de pech gehad, want de ophanging achteraan ging stuk, wat heel wat tijd kostte”, aldus Jo Muylle.

Buiten Nard Ippen, kreeg elke deelnemer zijn deel van de pech. Nicola Peiffer, die naar eigen zeggen zijn moeilijkste rally ooit en zijn eerste in de regen reed, was blij dat hij de finish haalde, na zijn sortie in de Rally van Wallonië. Hij werd vierde voor debutant Thijs Meirlevede, die heel sterk aan de wedstrijd begon en knappe tijden reed.

“Het is onze eerste keer met de Clio Rally5 en de auto heeft indruk gemaakt. Het chassis is heel speels en ideaal om deze rally en zijn onverharde stroken te ontdekken. In het begin was ik mee met de koplopers, maar stelselmatig moest ik de twee koplopers laten gaan. Ze hebben meer ervaring met de Clio. We hebben op KP 9 veel tijd verloren toen een velg brak. We hebben het wiel gewisseld op de proef. Ik heb me wel geamuseerd in de Clio Trophy”, aldus Meirlevede.
Lény Cols verloor al vroeg in de wedstrijd de aansluiting met de koplopers toen hij even van de baan schoof en met de buik van de Clio vast lag op de rand van een greppel. Het duurde zes minuten voor hij verder kon. Lény eindigde op de zesde plaats. Joé Plattes ging donderdag van de baan in de laatste bocht van de shakedown. De Clio kon niet tijdig hersteld worden voor de start van de wedstrijd, zodat hij forfait moest geven.

“Onze jongeren hebben ongetwijfeld veel geleerd dit weekend in de Sezoensrally, want dit was een van de moeilijkste en zwaarste edities van de voorbije jaren. De moeilijkheidsgraad lag erg hoog. Foutjes bleken snel gemaakt. Vooraan zagen we dat Nard Ippen een heel verstandige wedstrijd reed, op ervaring, terwijl ook Cristian Sugar weer indruk maakte. En Thijs Meirlevede heeft ons aangenaam verrast met zijn sterke start. Kortom, het was een zware en leerrijke wedstrijd voor de deelnemers aan de Clio Trophy” ,vertelde Sandrine Wanson, coördinatrice van de Clio Trophy voor MY Racing.