25ste Rally van Haspengouw

Wagner nadert tot op een halve seconde

HASPDM
Watermerk BRC
25/02/2023

Na 8 van de 12 klassementsproeven in de Rally van Haspengouw, blijft de strijd voor de overwinning razend spannend. Maxime Potty, leider sinds de openingsproef, gaat de slotronde in met een halve seconde voorsprong op William Wagner. 

De snelste in de tweede ronde was duidelijk de Fransman William Wagner met zijn VW Polo GTI. Na de openingsronde stond hij derde op 8″, maar ondertussen heeft hij de kloof gedicht en staat hij op amper 0″5 van de leider. 
“Natuurlijk ga ik proberen om een eerste overwinning te scoren in het Belgisch kampioenschap. Ik ga proberen om Potty onder druk te zetten. De VW Polo van Sarrazin Motorsport is verder ontwikkeld en voor het Frans kampioenschap is deze auto de absolute referentie,” vertelde Wagner voor het ingaan van de slotronde.

“Voor het kampioenschap maakt het niet uit of ik win of tweede ben. Wagner scoort als Fransman toch geen punten, dus zou ik met een tweede plaats ook het maximum scoren. Ik moet dus geen zotte risico’s nemen,” vertelde Maxime Potty, die zich in geen geval nerveus laat maken. 

Kris Princen moest door mechanische problemen de rol lossen. Op KP 6 viel zijn Citroën C3 Rally2 stil door een probleem met de benzinepomp. In het servicepark werd het euvel hersteld, maar daarvoor moest Princen wel 4 minuten te laat inklokken, wat nog eens 40″ kostte. “Heel jammer, want we waren mee in strijd voor de overwinning, wat voor mij een verrassing was. Het blijft een mechanische sport,” aldus Princen, de recordhouder die zijn record van 5 zeges nog even zal moeten delen met Pieter Tsjoen.

Voor de derde plaats woedt een hevige strijd tussen Cédric Cherain en Gino Bux, twee piloten die in Haspengouw een andere wagen ontdekken. De Hyundai-rijder heeft amper een seconde voorsprong op Bux in de VW Polo GTI. Verder volgen Cédric De Cecco, Bastien Rouard en… Jonas Langenakens, die bezig is aan een knappe wedstrijd met zijn Mitsubishi Lancer Evo7.

Naar Adrian Fernémont moeten we niet meer zoeken in het klassement. Na een snelste tijd in Gingelom, ging de Skoda-rijder van de baan in Boekhout. Fernémont bereikte de finish met een kapotte radiator en moest na de finish opgeven. Ook Glenn Janssens gaf op na de finish van KP 7 met een kapotte ophanging links achteraan. Bij de Porsches blijft Gunther Monnens leider met zijn 991 GT3, voor Marvyn Henrard, die verrassend sterk voor de dag komt bij zijn nationaal debuut met de ex-Guillemin Porsche 997 GT3. 

In het Junior BRC blijft Jonas Dewilde autoritair leider, terwijl Dirk Deveux zijn leidersplaats in het Historic BRC verstevigde na technische problemen voor Tom Boonen (gebroken gaskabel). Patrick Diels is de snelste in de Moood M-Cup.