25ste Rally van Haspengouw

Maxime Potty verrassend leider na de openingsronde

HASPJH
Watermerk BRC
25/02/2023

Na de voorstelling van de tenoren vrijdag in de late namiddag in op de Grote Markt van Sint-Truiden, gingen 76 teams deze ochtend van start in de 25ste Rally van Haspengouw. De openingsproef in Walshoutem bewees meteen dat het parcours er verraderlijk bij ligt. Maxime Potty ging verrassend sterk van start met zijn Citroën C3 Rally2.

Het zijn de Franse teams die voorlopig het ritme bepalen in de Rally van Haspengouw, met twee Citroën C3 Rally2’s van PH Sport aan de leiding, voor de VW Polo GTI van Sarrazin Motorsport. Op de droge openingsproef was een keuze voor slicks de beste keuze, wat Kris Princen, Gino Bux en Adrian Fernémont bewezen, maar toch was het Maxime Potty die op regenbanden de snelste tijd van Princen kon evenaren. Op de tweede proef zette hij zelf de snelste tijd neer, terwijl Gino Bux op de laatste twee proeven van de openingsronde de snelste was. 

“Ben ik verrast door de leidersplaats? Het klinkt misschien raar, maar “nee”, want dit is het resultaat van de ervaring die we vorig jaar hebben opgedaan. Mijn ambitie was om hier zeker mee te spelen voor het podium. We zullen trachten onze positie vast te houden, maar met Kris Princen achter ons, zal dat niet makkelijk zijn,” aldus Potty, die 6″3 voorsprong heeft op de vijfvoudige winnaar.

“Ik had niet verwacht nu al tweede te staan,” vertelde Princen. “We gaan zien of we nog wat extra snelheid kunnen vinden nu de proeven er verraderlijk bij liggen.”

De twee VW Polo’s van Wagner en Bux volgen als 3de en 4de, op respectievelijk 8″ en 10″. Alles blijft mogelijk. “Er is nog een progressiemarge, want ik ben de Polo nog aan het ontdekken,” aldus Bux. 

Adrian Fernémont volgt op 12″2, voor Cédric Cherain op 15″0, die voor de tweede ronde de afstellingen wat harder wil zetten. Bastien Rouard, hier genavigeerd door Johan Jalet, bouwt het ritme op in zijn eerste rally met de Hyundai i20 N Rally2. Hij is voorlopig sneller dan Cédric De Cecco, die twee proeven reed met te weinig bandendruk omdat zijn spanningsmeter niet op de juiste stand stond. De top 10 wordt afgesloten door Jonas Langenakens, sterk met zijn vertrouwde Lancer Evo7, voor Charles Munster. De Porsches kunnen zich voorlopig niet mengen tussen de Rally2’s. Gunther Monnens is de snelste van de Porsche-rijders op de 16de plaats. 

In de Moood M-Cup voert lokale specialist Patrick Diels het veld aan voor Bjorn Syx en Philip Lommers. In het Junior BRC is Jonas Dewilde leider en in Historic voert Dirk Deveux het peloton aan voor… Tom Boonen, die met volle teugen genoot van zijn openingsronde in de Rally van Haspengouw.