Maxime Potty neemt de beste start in de East Belgian Rally

Potty EBR (JDESKEUVRE)
Watermerk BRC
28/09/2024

89 teams gingen vanochtend kort na 8h van start in de East Belgian Rally, de 6de manche van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship. Van Adrian Fernémont en Bastien Rouard helaas geen spoor. Zij gaven in laatste instantie forfait.
Alle toppers gingen op regenbanden van start, want de proeven lagen er nat bij vanochtend. Moeilijke omstandigheden waarin Cédric Cherain zich meteen in zijn sas voelde. Met drie snelste tijden op rij, nam de Hyundai-rijder de leiding in de wedstrijd. Hij liep tot 6″8 uit op Maxime Potty, die dit weekend terug aan het stuur van de Citroën C3 Rally2 van PH Sport zit. Op de vierde proef, St-Vith, realiseerde Potty echter een kanontijd, 8″1 sneller dan Cherain, waardoor hij de openingsronde als leider afsluit met 1″3 voorsprong op Cédric Cherain.
“We mochten de kloof niet groter laten worden en daarom hebben we op KP 4 maximaal aangevallen, met de nodige risico’s. Het was drie keer nipt en we hebben bewust gecoupeerd om wat vuil op de baan te gooien voor de achtervolgers,” aldus Renaud Herman, de navigator van Maxime Potty.
Cédric Cherain controleerde de wedstrijd tot die vierde proef. “We hebben hetzelfde tempo gereden op die proef, maar de weg lag er toch al erg vuil bij. Verder heb ik geen verklaring voor de knaltijd van Maxime.”
Op de derde plaats volgt Niels Reynvoet, maar de leider in het kampioenschap heeft al 20″6 moeten prijsgeven. “Het is mijn bedoeling om de aansluiting te behouden met Maxime en Cédric om in de namiddag het tempo te verhogen. Op de eerste proef was het bijzonder glad en hadden we een spannend momentje, waardoor ik het ritme een beetje liet zakken,” aldus Reynvoet.
Jos Verstappen opende sterk met een tweede tijd, maar een foutje op de derde proef in Sankt-Vith deed hem naar de vierde plaats terugzakken op 26″2. “We zijn goed gestart, maar het parcours ligt er heel verraderlijk bij en ik heb niet overal het vertrouwen om vol aan te vallen. Op de derde proef ben ik even rechtdoor gegaan. De omstandigheden zijn heel moeilijk.”
De vijfde plaats is in handen van Jaroslav Koltun, de Pool die vorig jaar ook al aan de start stond in Sankt-Vith. Emile Breittmayer zat hem op de hielen, maar de Brusselaar ging met zijn Citroën van de baan op de slotproef van de openingsronde, Burg-Reuland. Daardoor is de zesde plaats in handen van tweevoudig Luxemburgs kampioen Steve Fernandes, voor de tweede keer aan het stuur van de Hyundai i20 N Rally2. Fred Miclotte, voor de eerste keer als piloot aan de start van de East Belgian Rally, opent met een prima 7de plaats, ondanks een gebroken stabilisator op de tweede proef. Thibaud Mazuin, Nicola Stampaert en Richard Pex vervolledigen de Top 10. Sébastien Incardona ging van de baan op KP 3 en de schade aan de Citroën is te groot om opnieuw te herstarten.
In de Stellantis Rally Cup en in het Junior BRC is de leiding in handen van Tom Heindrichs, voor Jonas Dewilde en Pierre-Manuel Brasseur. Lander Depotter ging van de baan in Burg-Reuland en Maxime Decock verloor ruim anderhalve minuut in St-Vith. .