Lander Depotter maakt indruk bij zijn debuut in de Stellantis Cup

De potter() Sezoens Joffrey Vincent
Watermerk BRC
22/05/2024

In het kader van de Sezoensrally, een atypische rally met heel wat stroken onverhard, werd afgelopen zaterdag de tweede manche van de Stellantis Motorsport Rally Cup Belux afgewerkt. Lander Depotter nam meteen de gelegenheid te baat om zijn visitekaartje af te geven…

Hij kwam, hij zag, hij overwon… Maar makkelijk was het nooit voor Lander Depotter, die voor het eerst achter het stuur van een Opel Corsa Rally4 kroop, met Jasper Maelfait als corijder aan zijn zijde. De nieuwkomer mocht in KP1 dan wel meteen de snelste tijd hebben laten optekenen – voor Tom Heindrichs, Pierre-Manuel Brasseur en Jonas Dewilde – laatstgenoemde was daarna drie keer op rij de snelste, waardoor hij na de eerste lus op 5,2 seconden van leider Depotter volgde. Helaas, in KP6 beging Dewilde een klein foutje met grote gevolgen: zijn Corsa Rally4 belandde op de flank, wat de bemanning meteen meer dan vijf minuten kostte!

Ondertussen was Tom Heindrichs samen met co Jonas Schmitz ten aanval getrokken, waardoor hij halverwege de rally op slechts één tiende van een seconde van Depotter volgde. Maar in de zevende proef reed Heindrichs lek, waardoor hij 14 seconden op de leider moest toegeven.

Lander Depotter en Jasper Maelfait namen dat geschenkje met beide handen aan, en ondanks een slotoffensief van Heindrichs en Schmitz wisten ze met een voorsprong van 6,1 seconden te winnen! “Dit was een schitterende dag, en we hebben vooral veel opgestoken over de Opel Corsa Rally4”, stelde Depotter aan de finish. “En uiteindelijk hebben we ook van begin tot eind aan de leiding gestaan. We kijken al uit naar het vervolg!”

Door in de slotproef van de Sezoensrally de scratch neer te zetten bevestigde Tom Heindrichs dat hij dit jaar voluit voor de titel gaat, want zo scoorde hij evenveel punten als winnaar Lander Depotter. Het bezorgt hem na twee manches ook de leidersplaats in de tussenstand, met een puntje voorsprong op de eerste winnaars van het seizoen, Pierre-Manuel Brasseur en co Hugo Cravillon. Dat duo zette een heel regelmatige rally neer, nadat al snel was gebleken dat ze op de specifieke ondergrond van de Sezoens wat ervaring misten. De Luikenaar bleef evenwel voor Maxim Decock en Kurt Declerck, wiens motor tegen het eind van de rally wat nukken begon te vertonen. Volgden de Slovenen Mark Skulj en Rebeka Kobal, die hun leerschool van de Belgische chronoritten verder zetten, de onfortuinlijke Jonas Dewilde en Jens De Splenter, en de Peugeots 208 Rally4 van de Ier Niall O’Sullivan, met Bert Feys als co, en het duo Steven Spittaels-Gilles Hendrickx. De Duitser Lukas Thiele werd al snel door de pechduivel geplaagd en moest al in de eerste chronorit met technische problemen naar de kant.

Nu de Rallye de Wallonie en de Sezoensrally zijn afgewerkt is het seizoen 2024 van de Stellantis Motorsport Rally Cup Belux helemaal op stoom gekomen. Tom Heindrichs (50 punten) en Pierre-Manuel Brasseur (49 ptn) hebben een kleine voorsprong in de tussenstand, maar de tegenaanval van Maxim De Cock (29 ptn), Jonas Dewilde (28 ptn) en Lander Depotter (26 ptn) is al ingezet. Het vervolg van de debatten wordt op 21 en 22 juni in het kader van de prestigieuze Ypres Rally afgewerkt.