Benoit Verlinde boekt een leerrijke overwinning

TAC KL
Watermerk Junior BRC
09/04/2023

Van een strijd tussen de jongeren was nooit sprake in de vierde manche van het Junior Belgian Rally Championship. Van bij de start van de TAC Rally domineerde Benoit Verlinde de strijd, terwijl zijn twee rivalen in de fout gingen.

Benoit Verlinde was vanaf de eerste proef al verlost van zijn belangrijkste concurrent: merkgenoot Jonas Dewilde in eenzelfde Renault Clio Rally4. De jonge piloot uit Staden ging in Schuiferskapelle meteen van de baan. Omdat Maxim Decock in de openingsronde een boordsteen raakte en lek reed, had Verlinde meteen een ruime voorsprong. Zeker toen Decock wat later moest opgeven met een gebroken aandrijfas, werd het een makkelijke overwinning in het Junior BRC voor Benoit Verlinde en Anton Dupan in de officiële Renault Clio Rally4 van PTR Racing.

“Deze overwinning is mooi, maar belangrijker is dat ik een beter gevoel heb in de auto dan in de South Belgian Rally. We zijn vanaf nul terug begonnen en hebben de wagen compleet anders afgesteld. Het gevoel was al een stuk beter, maar we moeten nog wat vinden om het onderstuur op te lossen. Ik vind dat de wagen nog te vaak over de neus schuift,” aldus winnaar Benoit Verlinde.

Ondanks zijn schuiver op de openingsproef, eindigde Jonas Dewilde toch nog op de 2de plaats, maar op ruim 41 minuten. “Ik liet me verrassen door vuil op de baan, waar ik het niet verwacht had. De wagen ging in overstuur, hapte in de berm en we schoven van de baan. Onderweg raakte ik een paaltje, waarbij de radiator stuk ging. Daardoor moest ik opgeven. We zijn wel herstart in de tweede ronde om het vertrouwen terug te vinden,” aldus Jonas Dewilde, die een gloednieuwe Clio Rally4 van Orfys bestuurde.

Maxim Decock raakte op de tweede proef een boordsteen en die tik zou gevolgen hebben. “Op KP 2, de Ondank, raakte ik een borduur. We reden lek en de stuurarm was geplooid. Zo moest ik wat rustiger de volgende twee proeven afwerken. Na de service dacht ik te kunnen aanvallen, maar in Schuiferskapelle brak een aandrijfas. Wellicht het gevolg van die eerste tik tegen de borduur,” vertelde Maxim Decock, die zijn Opel Corsa Rally4 vroegtijdig aan de kant moest zetten.

In de tussenstand nemen Benoit Verlinde en Jonas Dewilde gedeeld de leidersplaats over van Lander Depotter.

Stand Junior BRC: 1. B. Verlinde & J. Dewilde 43 punten; 3. L. Depotter 33; 4. L. Baudet 30; 5. P-M. Brasseur 28; 6. T. Heindrichs 25; 7. F. Anderson, A. Duville 18; 9. M. Decock 15; 10. L. Dhaene 14; 11. C. Fiasse 12; 12. T. Vronen 8; 13. V. Soupart 6; 14. N. Bruyneel 2