Titelkandidaten krijgen internationaal weerwerk in de Ypres Rally

IngramDeco
Watermerk BRC
20/06/2023

Na twee edities in het Wereldkampioenschap Rally, staan de tenoren van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship weer terug in de spotlights in de Rally van Ieper. Met 29 Rally2’s aan de start, belooft de strijd voor de overwinning twee dagen lang razend spannend te worden. 

Wat het programma betreft, keert de Ypres Rally dit jaar terug naar een vertrouwd format van twee dagen. Op vrijdag worden twee lussen van 4 proeven afgewerkt, vanaf 15h. De wedstrijd gaat van start met de proef van Westouter, deze keer enkel op Belgisch grondgebied verreden, gevolgd door de proeven van de Kemmelberg, Mesen-Middelhoek en Langemark. Op zaterdag 24 juni volgen nog twee en een halve ronde van vier proeven, met achtereenvolgens Reninge, Watou, Dikkebus en Hollebeke. De proeven van Reninge en Watou worden een derde keer gereden, wat een totaal van 221 km tegen de klok oplevert.

Omdat de wedstrijd ook voor het Brits kampioenschap meetelt, staan er nogal wat internationale toppers aan de start. Maar, wie met een buitenlandse licentie rijdt en niet ingeschreven is in het Belgisch kampioenschap, zal geen punten scoren, zeker wanneer niet gereden wordt op Pirelli’s. Met Adrien Fourmaux, Stéphane Lefebvre (de regerende Belgische kampioen), James Williams, Garry Pearson en Davy Vanneste moeten we geen rekening houden.

Wie wel een hoofdrol kan spelen is… Chris Ingram. De Brit, gesteund door Kroon-Oil, start in Ieper met de doelstelling om de Ypres Rally op zijn naam te schrijven. “Voor mij is Ieper mijn absolute lievelingsrally en ik zou het een ongelofelijke eer vinden om deze wedstrijd op mijn naam te schrijven,” vertelt Chris Ingram, die aan de start komt met een Volkswagen Polo GTi ingezet door Wevers Sport.
Hij wordt een serieuze concurrent voor de titelkandidaten. Maxime Potty, autoritair leider in het BRC, kan de kat uit de boom kijken in Ieper. De bal ligt in het kamp van zijn achtervolgers, in de eerste plaats Cédric Cherain, die een topresultaat nodig heeft in deze vierde “Championship” wedstrijd.
Deze keer is de concurrentie bijzonder sterk. Zo showde Freddy Loix zijn potentieel in Wervik, waar hij tot de finish mee in strijd was voor de overwinning met de nieuwe Skoda Fabia RS Rally2. Fast Freddy kent Ieper als geen ander. Ook Jos Verstappen is bijzonder snel met zijn Fabia RS Rally2, al ging het goed fout in Bertrix. En hoe hoog kan Roger Hodenius mikken?
Bij Citroën staan nog een aantal outsiders aan de start. Denk maar aan Cédric De Cecco. Laten we niet vergeten dat hij in de Rally van Wallonië aan de leiding stond op zondag. Ook Niels Reynvoet heeft de aansluiting gevonden met de kopgroep. En kan Bjorn Syx meteen verrassen met zijn C3 Rally2 in eigen streek? En John Wartique heeft het vertrouwen ook te pakken, na een paar goede resultaten met zijn Citroën.
Bij Hyundai is het uitkijken naar het duel tussen de jongeren Gilles Pyck, die voor eigen publiek rijdt, en Charles Munster, die vertrouwen tankte met een tweede plaats in Bertrix.
En, er staan nog zoveel outsiders aan de start, zoals Vincent Verschueren met zijn Fabia Rally2 Evo en Bernd Casier, die zijn Ford Fiesta Rally2 Evo nog eens inzet.
Voor de streekrijders Steven Dolfen, Steve Bécaert, Bert Coene, Etienne Verbeke en Master-titelverdediger Jimmy D’hondt wordt Ieper uitrijden een mooie uitdaging met hun Fiesta’s. Dat is ook de doelstelling van Skoda-boys Nicola Stampaert, Emile Breittmayer, Maxime Soete en Junior Planckaert.
De strijd voor een plaats in de Top 10 en dus in de punten belooft erg spannend te worden. Bovendien zijn op de allerlaatste proef, de Pirelli Powerstage, nog extra punten te verdienen.
Verder heeft de wedstrijd nog veel meer spektakel te bieden. Denk maar aan de prachtige strijd tussen de RGT’s van Amaury Molle (Alpine), Tim Van Parijs (Porsche 997), Glenn Janssens (Porsche 991), Tuur Vanden Abeele (Porsche 997) en Pieter-Jan Michiel Cracco (Porsche 991 GT3). Verder is er nog een boeiende strijd der generaties tussen de Rally3’s van Benoit Verlinde en Patrick Snijers.
Afspraak in Ieper voor een geweldige 59ste editie van de Ypres Rally.