Patrick Diels oppermachtig in de Moood M-Cup

Watermerk BRC
01/03/2023
In de Rally van Haspengouw lagen in de M-Cup de verwachtingen hooggespannen met 7 kanshebbers voor het podium. Maar die verwachtingen voor een spannende strijd zouden door Patrick Diels al snel de kop worden ingedrukt. Patrick trok in zijn thuisrally hard van leer tijdens de eerste ronde en nam alle besttijden voor zijn rekening. Vooral zijn kanontijd op kp 4, waar hij elke concurrent minstens 10 tellen aan de broek smeerde, zorgde ervoor dat hij met een mooie bonus van al bijna een halve minuut de rest van de wedstrijd kon aanvatten. Patrick reed verder nog 2 scratches en controleerde de rest van de rally om zo oververdiend de Haspengouw te winnen bij de M Cup.
“En toch heb ik nooit harder moeten trappen dan deze keer,” vertelde winnaar Patrick Diels. “Met een absolute topper als Bjorn Syx in mijn spoor, mocht ik niet lossen. Petje af voor Bjorn, die op verplaatsing een beresterke rally reed.”
Achter Patrick Diels kon enkel Bjorn Syx aanklampen tijdens de eerste ronde. Hij reed overal de tweede tijd en kon zo ook een mooie voorsprong uitbouwen op Philip Lommers. Met de laatste 3 scratches van de wedstrijd kon hij nog wat van zijn achterstand afknabbelen, maar onvoldoende om Patrick Diels nog te bedreigen. Aangezien Patrick Diels het volledige kampioenschap waarschijnlijk niet zal rijden, doet Bjorn Syx zo wel de beste zaak in de tussenstand.
Voor het laagste schavotje op het podium leek er zich na de eerste ronde een leuke strijd te ontwikkelen. Philip Lommers, Brecht Hoorne, Franky Boulat en Loic Pirot stonden met zijn vieren immers op slechts een halve minuut van elkaar. Brecht Hoorne klokte tijdens de tweede boucle 3 besttijden, maar verloor ook tijd door enkele schuivers waardoor Philip Lommers zijn podiumplaats dankzij een erg regelmatige wedstrijd kon verzilveren. Finaal zou Brecht Hoorne na kp 9 de strijd nog moeten staken door een kapotte motor en leek Franky Boulat de vierde eindstek voor zijn rekening te nemen. Maar dat was buiten Loic Pirot gerekend, die op de allerlaatste proef dankzij een sterke tijd de vierde plaats nog zou afsnoepen van Franky. Peggy, de co van Franky, mocht echter wel nog de zege en bijhorende trofee bij de Ladies Cup mee naar huis nemen. Jens Neskens stond halfweg koers op amper 3 seconden van Brecht Hoorne gerangschikt, maar helaas zou hij ook het lot van Brecht delen en het opgavepark vervoegen na een slechte coupure die het wiel en de ophanging niet overleefden.
De zesde plaats had eigenlijk naar Wim Muilwijk moeten gaan, maar Wim en co Nadia kenden de ganse rally problemen met een voorligger die ze inhaalden. Wim vroeg telkens 2 minuten tussentijd aan elke starter en toen hij die op de lange proef tijdens de laatste ronde niet kreeg en weigerde te starten uit veiligheidsoverweging, kreeg hij 1 minuut straftijd. Zo finisht Frederik Vandeloock als zesde en Wim Muilwijk als zevende. Danny Claesen, Gregory Vanovertveldt en Patrick Lievens zouden tenslotte met ruime onderlinge verschillen respectievelijk finishen op P8, P9 en P10.
Bert Truyens was aangekondigd als dertiende bemanning bij de M Cup en ze reden ook de shakedown, maar daar zouden serieuze problemen opduiken met de wagen die niet meer te fiksen bleken voor de start van de rally.
Op naar de South Belgian rally binnen enkele weken voor de volgende manche!