Maxime Potty leider na de openingsronde

SBR HVO
Watermerk BRC
18/03/2023

Twee besttijden voor Maxime Potty (Citroën), één voor Cédric De Cecco (Citroën) en één voor Cédric Cherain (Hyundai), dat alles met Adrian Fernémont (Skoda) en Gino Bux (VW) in hun kielzog. Het is met andere woorden nog zacht uitgedrukt dat de South Belgian Rally 2023 een vliegende start heeft gemaakt, in minder delicate weersomstandigheden dan werd verwacht. Toch maakten enkele regendruppels hier en daar hun opwachting.

In de loop van de eerste vier proeven van de wedstrijd heeft Maxime Potty zijn uitmuntende snelheid uit de Rally van Haspengouw weten te herhalen. Hij leidt de dans met een bonus van 4”0 op Cédric De Cecco, die erin slaagt de waarnemers te verrassen. Op uitzondering van een halve schuiver, wetende dat ook Cherain, Bux en Fernémont al in de fout gingen, heeft de Luikenaar van Citroën CRT-Sport het juiste gevoel te pakken. Dat vertaalt zich in chrono’s van de bovenste plank.

Fernémont, derde in het klassement op 7”5, voert een gedreven achtervolgende groep aan, samen met Bux (8”0) en Cherain (11”8) die klaar zijn om toe te slaan in de tweede lus. Kortom, de eerste vijf rijders uit het algemene klassement worden gescheiden door een tiental seconden en het BRC bevestigt zo meer dan ooit zijn status van een van de spannendste kampioenschappen!

Buiten de top 5 voert Bastien Rouard (Hyundai) het peloton aan op 35”2, voor Niels Reynvoet (46”5), aan een intense studieronde bezig met de C3 Rally2, Roger Hodenius (Citroën, 1’21”5), Tobias Brüls (Citroën, 1’27”0) en Christophe Dacco aan het stuur van de beste van de Porsche 911 GT3 (1’43”7). Minder meeval was er voor Romain Delhez (Porsche 991), die klaagt over een weinig efficiënte voortrein, terwijl Marvyn Henrard (Porsche 997) remproblemen ondervond die hem veel tijd deden verliezen in de proef van Les Hayons.

Marijan Griebel (Peugeot 208 Rally4) leidt een spannende Stellantis Motorsport Rally Cup Belux, voor Julian Wagner (Peugeot 208 Rally4) en Fred Caprasse (Opel Corsa Rally4). Brecht Hoorne (BMW M3 E36) is de leider in de Moood M-Cup, Sébastien Incardona (Ford Escort Mk2) ligt op kop in het HBRC, net als Thomas Delrez (Renault Clio) in de 2WD Trophy.