Jos Verstappen gaat voor winst bij de Masters

VerstappenJ Wallo (JHen)
Watermerk Junior BRC
15/05/2024

Ook in de BRC Master Cup gaat de titelstrijd zaterdag verder in de Sezoensrally, de klassieker in Noord-Limburg die berucht is om zijn maaskiezel. Ongeveer 30% van het parcours bestaat uit gravelstroken. Elk van de vier klassementsproeven heeft een gedeelte onverhard, wat bijzonder uitdagend is met een rallywagen die voorzien is van een normale ophanging.
Ervaring is in dat soort specifieke omstandigheden erg belangrijk, dus lijken de Masters, piloten die de 50 jaar gepasseerd zijn, over goede papieren te beschikken. Alleen zijn de twee snelste Masters in het Belgisch kampioenschap nog niet zoveel jaren actief als rallypiloot. Te beginnen met Jos Verstappen, die pas twee jaar geleden in de rallysport stapte. Maar, Verstappen heeft op erg korte tijd bijzonder veel geleerd en ervaring opgedaan door veel kilometers te maken.
“Om snel te zijn in de rallysport moet je ervaring hebben en veel rijden,” heeft Jos Verstappen al vaak verteld. Nadat hij het volledige veld domineerde in de Rally van Wallonië, mogen we zeker stellen dat hij in de Sezoensrally aan de start komt om te winnen met zijn Skoda Fabia RS. Met twee zeges op zak, staat hij trouwens nog altijd aan de leiding in de BRC Master Cup.
De tweede plaats is in handen van Frédéric Miclotte, die de Sezoens nog nooit reed als piloot. We zijn benieuwd hoe snel hij het vertrouwen terug zal vinden na zijn sortie in de Wallonie. Jimmy D’hondt kon in de Wallonie het maximum van de punten scoren. In Limburg kan hij opnieuw een goede zaak doen, als hij deze keer gespaard blijft van problemen. Richard Pex, die voor de gelegenheid bijgestaan wordt door Robin Buysmans, hoopt een stap vooruit te zetten dankzij de ervaring van de navigator die de streek goed kent.
Bij de GT’s is Patrick Snijers de favoriet bij de Masters, al heeft Henri Schmelcher ook een pak ervaring op de maaskiezel. Kris Princen is er helaas niet bij om Snijers weerwerk te geven bij de Masters. We zijn ook benieuwd hoe hoog Xavier Dekeyser kan mikken in zijn eerste wedstrijd bij de Masters in zijn nieuwe Renault Clio Rally3, een wagen die uitermate geschikt is voor het Limburgse onverhard.
Verder in het veld zijn er nog een reeks snelle Masters, zoals Kurt Braeckevelt, Patrick Diels en Dany Claesen in de M-Cup, Dirk Deveux, Frank Jorissen en Koen Verhaeghe in het Historic BRC en niet te vergeten Steven Spittaels in de Stellantis Motorsport Rally Cup. Hij staat voorlopig op een mooie 5de plaats in de tussenstand van de BRC Master Cup.
Verder zijn er nog een reeks 50+ piloten, zoals Eddy Buntinx, die in eigen stad aan de start komt als leider in de 2WD Trophy, Stefaan T’joens, Frank Baert en Dirk Verhaert met zijn exclusieve Toyota GT86. Maar, wanneer we het over ervaring op maaskiezel hebben, dan kunnen we niet voorbij de streekpiloot bij uitstek, Eric Louies, die voor de… 42ste keer aan de start staat van de rally in zijn geboortestad.