Jonas Dewilde favoriet in de Westhoek

SEZ(RaSm)
Watermerk Junior BRC
18/06/2024

Dit weekend wordt de Ardeca Ypres Rally, de vierde manche van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship Divisie 1. De jongeren die de Clio Trophy rijden, zijn er niet bij in Ieper, maar alle toppers met een Rally4 komen aan de start, waaronder de drie piloten die vorig jaar op het podium stonden. Toen ging de zege in Ieper naar Jonas Dewilde, voor Maxim Decock en Lander Dhaene.
Jonas Dewilde, de leider in het Junior BRC, heeft heel wat ervaring in Ieper, maar vorig weekend, tijdens de voorbereidingswedstrijd in Wervik, bleek een foutje snel gemaakt. Even schatte Jonas een situatie te optimistisch in en schoof hij van de baan, gelukkig zonder al te veel schade aan de Opel Corsa Rally4.
De winnaar van de vorige manche, Lander Depotter, debuteert op het parcours van de Ypres Rally, maar dat zal hem niet weerhouden om een gooi te doen naar de overwinning. Hetzelfde kan gezegd worden van Pierre-Manuel Brasseur, die twee jaar geleden de proeven van Ieper al leerde kennen. Maxim Decock rijdt bovendien in eigen streek, net als Lander Dhaene, de ingenieur uit Ieper die zijn streekrally niet wil missen. En dan is er natuurlijk de snelle Tom Heindrichs, die zeker niet te onderschatten is op de snelle asfaltbaantjes. We zijn er zeker van dat Thierry Neuville, zijn halfbroer, hem wat nuttige tips heeft gegeven om de typische diepe koorden aan hoge snelheid goed aan te snijden.
De Clio Trophy is deze keer niet van de partij, maar wat verder in het veld vinden we nog twee Renault Clio’s Rally5 bestuurd door Juniors. Benoit Verlinde, twee jaar geleden kampioen van de Clio Trophy, wil zich nog eens in de kijker rijden in Ieper. De andere Clio Rally5 wordt bestuurd door de jongste deelnemer en tevens debutant in de Belgische rallysport, de Limburger Thomas Martens. Maar, vergis je niet. Thomas Martens, die vorige week pas zijn rijbewijs haalde, heeft meer wedstrijdkilometers in de benen dan de meeste van zijn collega’s. Martens timmert immers al vanaf zijn 11 jaar aan zijn carrière als rallypiloot en dit wordt zijn eerste wedstrijd op Belgische bodem en tevens zijn eerste kennismaking met asfalt. In het Fins kampioenschap rijdt hij immers vooral op gravel en sneeuw. Benieuwd hoe hij de Clio Rally5 zal temmen op de smalle baantjes rond Ieper. Met Eddy Smeets heeft Thomas Martens alvast een ervaren copiloot naast zich om hem de knepen van het vak te leren.

Tussenstand Junior BRC: 1. J. Dewilde 73; 2. P-M. Brasseur 40; 3. T. Heindrichs 36; 4. C. Fiasse 28; 5. D. De Rycke & L. Depotter 25; 7. M. Decock 24; 8. C. Sugar 18; 9. L. Cols 12; 10. L. Baudet 4