De Rally van Haspengouw opent het titeldebat in het Kroon-Oil BRC 2024

Watermerk BRC
19/02/2024

De Rally van Haspengouw opent op zaterdag 24 februari het Kroon-Oil Belgian Rally Championship Divisie 1 2024. In totaal hebben 66 teams zich ingeschreven voor de wedstrijd in en om Sint-Truiden. De affiche oogt veelbelovend met 20 Rally2’s en 4 GT’s aan de start. Het is duidelijk dat de titelstrijd meteen los zal barsten vanaf de openingswedstrijd.

In Divisie 1 scoren de wagens van klasse RC2, RC3, RC4, RC5 en RGT punten. Er staan 7 wedstrijden op het programma. De deelnemers kunnen daarnaast nog punten scoren in een vooraf bepaalde Divisie 2-wedstrijd, waarna de beste 6 scores mee zullen tellen in de eindstand. Elke Divisie 1-manche wordt bovendien afgesloten met een Powerstage. In Haspengouw, een D1-wedstrijd op één dag, zijn 3-2-1 punt te verdienen voor de drie snelste rijders. Nog een nieuwigheid is dat er naast gratis Michelin-banden dit jaar ook premies te verdienen zijn, dat laatste in elke klasse.

Potty voert het veld aan
Na de shakedown donderdag 22 februari in de namiddag vanaf 13h en een fotosessie op de Markt van Sint-Truiden vrijdag om 16h, gaat de wedstrijd zaterdag 24 februari om 8h van start op het podium in Hangar 66 in Brustem. De deelnemers werken 12 klassementsproeven af, verdeeld in drie lussen van vier proeven, goed voor 137,34 km tegen de chrono. De wedstrijd opent in Boekhout (9,22 km), gevolgd door Gelmen (13,19 km), Halle-Booienhoven (12,41 km) en Gingelom (10,96 km), op het einde van de wedstrijd ook de powerstage.

Op de snelle proeven in Haspengouw, die er traditioneel modderig en verraderlijk bij liggen, zal er vooraan niet getwijfeld worden. De tenoren zullen meteen ten aanval trekken, te beginnen met titelverdediger Maxime Potty in zijn Citroën C3 Rally2. Cédric Cherain, die aangekondigd heeft dit jaar voluit voor de titel te gaan, gaat als tweede van start met de Hyundai i20 N Rally2, gevolgd door de Citroën C3 van Niels Reynvoet. Bastien Rouard wil zijn sterk seizoen van vorig jaar bevestigen met de tweede Hyundai van BMA, terwijl Jos Verstappen zeker tot de outsiders voor de overwinning gerekend moet worden met zijn Fabia RS. Het lijstje kanshebbers is nog heel wat langer, want laten we de twee voormalige Belgische kampioenen Vincent Verschueren en Adrian Fernémont, beiden met een Citroën, niet uit het oog verliezen. We zijn ook benieuwd hoe snel Gino Büx zich kan aanpassen aan de Hyundai i20 N Rally2 van Steve Fernandes.

Princen in een Porsche
John Wartique (VW Polo) en Bjorn Syx (Citroën), mikken op een dichte ereplaats, net als Kurt Boone met zijn snelle Ford Fiesta Rally2. Tom Boonen, Richard Pex, Thibaud Mazuin en Fred Miclotte verdedigen verder de kleuren van Skoda. Citroën heeft met Jimmy D’hondt, Sébastien Incardona en Emile Breittmayer nog een aantal ervaren BRC-piloten aan de start. De Deen Jan Petersen komt zich meten met de Belgische top in zijn Skoda Fabia, terwijl Enrico Windisch een originele Audi A1 Rally2-kit presenteert.

Na het Rally2-geweld, volgen een reeks snelle GT’s, aangevoerd door lokale specialist en tweevoudig Belgisch kampioen Kris Princen. Hij neemt het in een Porsche 991 GT3 op tegen de Porsches van Glenn Janssens en Henri Schmelcher en de Alpine A110 RGT van Christophe Kerckhove.

Jonas Langenakens, die zich met zijn Mitsubishi tussen het Rally2-veld wil mengen, wordt in de startorde gevolgd door Pieter Tsjoen in zijn Renault Clio Rally3. De 8-voudige Belgische recordkampioen wordt voor de gelegenheid genavigeerd door dochter Juliette.

Met verder nog de snelle voortrekkers, een imposant peloton BMW’s van de M-Cup en een aantal Historic-deelnemers, zal er op alle niveaus fel gestreden worden voor de eerste punten en premies van het seizoen. Afspraak zaterdag 24 februari in Sint-Truiden!