De Rally of Bertrix onthult zijn parcours

De Rally of Bertrix onthult zijn parcours

SEZKaLe
Watermerk BRC
31/05/2023

Van bij zijn eerste jaar van bestaan, mede dankzij de goodwill van de gemeentelijke overheden, staat de Rally of Bertrix op de kalender van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship. Dat zette de Royal Automobile Club de Spa ertoe aan om, naar voorbeeld van de Legend Boucles @ Bastogne, een parcours voor te stellen dat bij de meeste deelnemers in de smaak zal vallen. En daarin zien we nogal wat punten die we kennen van een winterse klassieker…

“De drie klassementsproeven die we gaan rijden in drie lussen hernemen wel degelijk de wegen die gebruikt worden in het kader van de Legend Boucles @ Bastogne, maar ze worden op een andere manier uitgetekend,” legt Eric Chapa, de parcoursverantwoordelijke binnen de RAC Spa, uit. “En de proeven in de bossen, specifiek voor de Legend Boucles, zijn er niet bij. Concreet hebben we een stuk parcours ontworpen dat zal gebruikt worden voor de Shakedown op vrijdag, en drie klassementsproeven waarover eenmaal op zaterdag en tweemaal op zondag zal worden gereden. De klassementsproeven zijn verdeeld over drie gemeenten. Dat zijn Bertrix, voor het grootste deel, Bouillon en Paliseul. Slechts drie kleine stukjes met zeer goede gravel staan op het programma, in totaal 1,4 kilometer. Die maken de verbinding naar  de geasfalteerde wegen. Het parcours telt een afwisseling van snelle sectoren en gedeeltes die veel bochtiger en smaller zijn. Ik heb me laten inspireren door de Rally van  Bertrix, die op provinciaal niveau werd gereden in de jaren 90, met inbegrepen een gekende helling van 16%…

De Shakedown, die redelijk kort is met een afstand van 2,8 kilometer, is een omloop die dicht bij het centrum van Bertrix en het servicepark ligt. Het doel is duidelijk om aan de teams toe te laten hun setup te verfijnen op deze wegen van beton en afbrokkelend asfalt. Nog even herhalen dat de Shakedown enkel is voorbehouden aan de deelnemers van het Kroon-Oil BRC die daartoe een aanvraag hebben ingediend op het moment van inschrijven.

De eerste proef, “Bois de Bertrix” (Bertrix Bos), zal al indruk maken met 13 kilometers doorheen de wouden, met veel hoogteverschillen. “Het gaat om een proef die goed is gekend door de trouwe bezoekers van de Legend Boucles @ Bastogne, met niettemin een onuitgegeven en zeer verraderlijk gedeelte, met een duizelingwekkende helling en een finale die erg lijkt op een circuit, met brede banen waar het kiezen van de juiste lijn niet onbelangrijk zal blijken…”, vervolgt Eric Chapa.

Met zijn 10 kilometer aan geasfalteerde wegen, dan eens betonweg, dan weer asfalt dat niet zelden in slechte staat is, zal de proef van Auby heel wat herinneringen oproepen… “Deze proef werd eveneens al gereden in de Legend Boucles, met niet minder dan 5 kilometer op de oude omloop van een heuvelklim. Bochtiger dan dat wordt het niet en het zal een feest worden voor de rijders”, onthult de parcoursverantwoordelijke. “Dit stuk zal wel moeilijker toegankelijk zijn voor de toeschouwers, die zich zullen moeten concentreren rond de eerste vier kilometer van de proef, in de omgeving van het dorp van Auby.”

Blijft er nog Jehonville. Dat is een gedeelte van 15 kilometer rondom het dorp van  Jehonville en zijn militaire basis, met 500 meter aan gravel. Er zijn vooral meerdere gemakkelijke toegangswegen voor de toeschouwers. “Het is de klassementsproef met het minste verval”,herneemt Eric Chapa. “Het parcours slingert zich doorheen de velden, vooraleer een finale te kennen doorheen de bossen om de militaire basis te vervoegen. De meerderheid van de gebruikte wegen zijn versleten  asfaltwegen. De helft van deze proef is zeer technisch, met mooie bochten, maar ook met twee chicanes om de geestdrift van de heethoofden wat te temperen, en een mooi en heel natuurlijk parcours bij wijze van sluitstuk.”

Vermelden we tenslotte nog het bestaan van twee Slow Zones, één in de KP van Auby en de andere in Jehonville. Ze zijn enkel van toepassing voor de deelnemers aan de Legend Boucles Series (binnen de klasse ‘Legend’), en ze zullen zo worden geplaatst dat er maximaal  spektakel wordt gegarandeerd bij het verlaten van de zone.

Afspraak op vrijdag 9 juni voor de Shakedown, en op zaterdag 10 juni om kennis te maken met de eerste commentaren van de toppers binnen het Kroon-Oil BRC, maar ook met de  deelnemers aan de Legend Boucles Series, na afloop van de eerste lus van de  Rally of Bertrix 2023…