De jongeren van de Clio Trophy ontdekken de Vlaamse Ardennen

BERT(TiDa)
Watermerk Junior BRC
18/08/2023

Ruim twee maanden na de Rally of Bertrix, staat dit weekend de vierde en voorlaatste manche van de Clio Trophy Belgium op het programma. Voor de eerste keer in het driejarig bestaan van de Trophy, komen de Clio’s aan de start van de Aarova Rally in Oudenaarde, een wedstrijd die dit jaar promoveert naar het Belgisch kampioenschap.

De Aarova Rally begint vrijdagavond met een ceremoniële start op de historische Markt van Oudenaarde, waar de teams voorgesteld zullen worden op het startpodium, waarna de wagens op de Markt overnachten in het gesloten wagenpark. Op zaterdag wachten drie lussen van vier klassementsproeven, goed voor 121 km tegen de chrono. Het specifieke van de Aarova Rally is dat het parcours voor de helft in Oost-Vlaanderen ligt en voor de helft in Henegouwen, respectievelijk in het prachtige decor van de Vlaamse Ardennen en het Pays des Collines. De proeven De Bruwaan en Kruisem zijn eerder vlak, met forse remzones, terwijl de proeven in Frasnes-lez-Anvaing heel natuurlijk, snel en glooiend zijn, met veel blinde bochten. Heel nauwkeurige nota’s zullen uitermate belangrijk zijn.

De Renault Clio’s Rally5 van de Trophy zullen een groot deel van het spektakel verzorgen, want de 11 wagens aan de start vormen een belangrijk peloton in het 40-koppig startveld. Lander Depotter, de 20-jarige leider in de tussenstand, rijdt in eigen streek. Omdat hij vorig jaar al eens aan de start stond in Oudenaarde, wordt hij logischerwijze als favoriet getipt. Pierre-Manuel Brasseur, die in Bertrix het duel ongelukkig verloor door een lekke band, wil deze keer voluit voor de winst gaan. Xavier Dekeyser houdt zich goed staande tussen het jonge geweld. Hij mikt opnieuw op een podiumplaats. Ook Lyssia Baudet en Daphné Henry, sterk gestart in Bertrix maar even tegen een boom, mikken op een resultaat in de kopgroep. Het is ook uitkijken naar de tijden van Nard Ippen, de Nederlander die zich duidelijk goed voelt op natuurlijke en snelle Belgische proeven, en van Aaron Duville, die vorig jaar de kleuren van Aarova verdedigde in Oudenaarde. Jeroen Catelin, na twee sterke seizoenen dit jaar ongelukkig in de eerste helft van het seizoen, wil nog eens schitteren. Jo Muylle heeft ongetwijfeld de beste parcourskennis in Oudenaarde, waar hij al een paar keer aan de start stond met een Rally2, al werd er toen nog niet in het Pays des Collines gereden. Thibaut Vandeputte en Nikolai Bruyneel willen zich eens in de kopgroep mengen, terwijl Joé Plattes zijn leerproces verder zal zetten.

Aan ritme zal het de meeste deelnemers trouwens niet ontbreken, want ze reden quasi allemaal nog een voorbereidingswedstrijd tijdens de zomerbreak, van de GTC Rally in Nederland (Dekeyser en Ippen), de Rouergue in Frankrijk (Bruyneel), de Boucles Chevrotines (Lyssia Baudet), de TBR Rally (Brasseur) tot de Rally van Staden (Lander Depotter).

Ook de regerende kampioen van de Clio Trophy, Benoit Verlinde, komt aan de start in Oudenaarde. Net zoals in Ieper zal hij het potentieel tonen van de Renault Clio Rally3.

“We zijn heel blij met de trouwe opkomst van al onze deelnemers. Ook nu tellen we weer 11 starters in de Clio Trophy,” vertelt Sandrine Wanson, coördinatrice van de Clio Trophy Belgium voor MY Racing. “Voor de jongeren wordt het een uitdaging om goede nota’s te maken op een voor de meeste deelnemers nieuw parcours. Dat de proeven een heel gevarieerd profiel hebben maakt de uitdaging des te groter en de wedstrijd extra leerrijk.”