De Est Linnamäe wint de Rallye des Ardennes

ArdennesDaNa
Watermerk BRC
01/04/2023

Bij zijn terugkeer op de kalender van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship, kende de Rallye des Ardennes een bewogen wedstrijdverloop. De wisselvallige weersomstandigheden maakten het extra lastig voor de 86 teams die zich hadden ingeschreven. Uiteindelijk schreef de Est Georg Linnamäe de wedstrijd op zijn naam na een spannend duel met streekrijder Bastien Rouard, eveneens in een Hyundai i20 N Rally2.

Na de overwinning van de Franse Belg William Wagner (VW Polo GTi Rally2) in de Rally van Haspengouw en het succes van Maxime Potty (Citroën C3 Rally2) in de South Belgian Rally, betekent deze overwinning van de Estse belofte al de derde overwinning van een rijder met een verschillende nationaliteit. Het beste bewijs dat het hoge niveau van het BRC steeds meer rijders van internationaal niveau aantrekt. Dat Ott Tänak, de wereldkampioen van 2019, buiten wedstrijd aan de start stond met de officiële Ford Puma Rally1 Hybrid om de volgende manche van het WRC in Kroatië voor te bereiden, bevestigde nog eens de internationale uitstraling.

De wedstrijd zelf werd de ganse dag gedomineerd door de Hyundai i20 N Rally2’s. Bastien Rouard pakte zijn speelkameraden bij de start koud. Hij profiteerde optimaal van zijn ervaring op dit parcours om twee snelste tijden te rijden en de leiding in de wedstrijd te nemen. Daarna werd hij als leider afgelost door Georg Linnamäe met een gelijkaardige Hyundai. Allebei maakten ze een foutje in de loop van de dag, maar ze bleven in elkaars buurt. Het verschil bij het ingaan van de slotronde bedroeg amper 3 seconden in het voordeel van de Est, die besliste in de finale nog een tandje bij te steken. Hij won uiteindelijk met 27″2 voorsprong op Rouard. “De omstandigheden waren heel moeilijk voor mijn eerste ervaring met deze Hyundai op asfalt,” verklaarde de winnaar, die ook de maximale punten scoorde voor het kampioenschap. “Het was een uitstekende voorbereiding voor de Rally van Kroatië. Ik ben heel tevreden met deze overwinning, want ik begon aan de wedstrijd met een gebrek aan parcourskennis in vergelijking met mijn rivaal.”

Bastien Rouard, tweede, heeft alle redenen om trots te zijn op dit resultaat tegenover een piloot die in WRC2 actief is. “Ik heb nog hard aangevallen op de eerste twee proeven van de slotronde, maar ik besefte al snel dat aandringen geen zin had zonder overdreven risico’s te nemen. Natuurlijk had ik liever gewonnen voor eigen publiek, maar ik doe in elk geval een prima zaak in het kampioenschap en het is mijn beste score ooit in het BRC. Ik voel me heel goed in deze Hyundai.”

 

Ook voor de laatste trede op het podium werd een fel duel uitgevochten door twee pechvogels die nogal wat tijd verloren door mechanische problemen. Maxime Potty zag zijn wedstrijd meteen verknald door een gebroken aandrijfas, wat hem bijna 2 minuten kostte. Grégoire Munster verloor op zijn beurt bijna 1’30” door problemen met de pop-off valve. Met een ultieme aanval op de allerlaatste proef, slaagde de leider in het kampioenschap er nipt in om zijn Citroën C3 Rally2 op het podium te parkeren ten koste van de piloot van de Ford Fiesta Rally2.

“Er zat zeker meer in, maar na onze ongelukkige start, is dit nog een onverhoopte podiumplaats en doen we nog een goede zaak,” aldus Potty. Grégoire Munster was minder tevreden: “Ik heb de ganse dag het gebrek aan vermogen van de Ford Fiesta Rally2 gecompenseerd door maximaal aan te vallen. Op en over de limiet. Het probleem met de pop-off valve sloeg ons helaas uit koers voor de overwinning.”

Thibaud Mazuin, vijfde, was de beste van de outsiders. Hij klopte Junior Planckaert, sterk bij zijn kennismaking met de Rallye des Ardennes, en Jourdan Serderidis (VW Polo). De Griekse Belg, de eigenlijke weldoener van de wedstrijd (hij zorgde voor de deelname van Ott Tänak, Georg Linnamäe en Grégoire Munster), won het klassement in de BRC Master Cup, voorbehouden voor rijders ouder dan 50 jaar. Achter dit trio tartte Marvin Henrard de wetten van de fysica om zijn Porsche 997 GT3 op de baan te houden en meesterlijk de strijd in GT te winnen. Petje af ook voor Johan Van Den Dries, negende en eerste met een voortrekker aan het stuur van zijn Peugeot 208 Rally4. De top 10 werd afgesloten door de Nederlander Ingo Ten Vregelaar met een Ford Fiesta Rally3. Een mooi resultaat voor Ten Vregelaar die voor de eerste keer in België in actie kwam.

De Renault Clio’s Rally5 van de Clio Trophy Belgium verzorgden het spektakel tot de allerlaatste meters. De overwinning van Lander Depotter kwam nooit in gevaar, nadat hij erg sterk van start ging. De strijd voor de tweede plaats was wel spannend. Pierre-Manuel Brasseur voelde in de slotfase, na een straftijd van een minuut, de hete adem van Lyssia Baudet in zijn nek. De jongedame zette eerst Nikolai Bruyneel onder druk, waardoor die van de baan ging op KP 11. Vervolgens strandde ze op amper 3 seconden van Brasseur.

In Historic was Dirk Deveux al vroeg verlost van zijn speelkameraad Tom Boonen, die in de openingsronde de strijd moest staken toen de versnellingsbak van zijn Lancia Delta Integrale brak. De piloot van de Ford Sierra Cosworth 4×4 reed gecontroleerd naar een verdiende overwinning voor de Escort van Patrick Deblauwe. De strijd in de 2WD Trophy werd gewonnen door Christiaan Spelmans met zijn Renault Clio RS.