Cédric Cherain klampt aan, maar Potty domineert

TACAlRa
Watermerk BRC
08/04/2023

Met nog vier klassementsproeven te rijden, blijft alles mogelijk in de 48ste TAC Rally. De vierde manche van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship wordt voorlopig gedomineerd door Maxime Potty, tevens de leider in het kampioenschap. Vooral door een foutje van zijn dichtste achtervolger, heeft hij zijn voorsprong kunnen vergroten tot 9″3 op Cédric Cherain.

“Het gaat gewoon goed. De proeven blijven er glad bij liggen. Ik probeer zo efficiënt mogelijk te blijven en ik verwacht dat het een spannend duel zal blijven met Cédric Cherain,” vertelde Maxime Potty. Cédric Cherain, die deze ochtend 10″ straftijd kreeg wegens een valse start, blijft aanvallen, maar een foutje op de Poelberg heeft zijn achterstand doen verdubbelen. “Ik doe wat ik kan om Maxime onder druk te zetten. Daardoor ging ik even rechtdoor op de Poelberg, wat me een 5-tal seconden kostte. We staan nu op 9″3, maar die straftijd van 10″ ligt me nog zwaar op de maag,” vertelde Cherain.

Bastien Rouard, knap derde bij zijn debuut in Tielt, werd op de hielen gezeten door Cédric De Cecco, tot de Citroën-rijder zijn C3 plots aan de kant zette op de Poelberg. Aandrijfas stuk en game over voor de Luikenaar. Zo heeft Bastien Rouard de derde plaats stevig in handen met 9″3 voorsprong op Adrian Fernémont.

“We hebben in deze ronde het tempo wat verhoogd, maar voor mij is het duidelijk dat ik nog ervaring mis op deze proeven. Zeker op de proef van de Oosthoek verlies ik te veel tijd. Deze keer 9″9. Op die proef heb je maximaal vertrouwen in de auto en de nota’s nodig. Daarvoor kom ik wat parcourskennis te kort,” vertelde Rouard.

De vijfde plaats is, na de opgave van Cédric De Cecco, in handen van Roger Hodenius, stevig leider in het Master-klassement voor Fred Miclotte. De “smaakmaker” van de wedstrijd is Gunther Monnens, die zijn Porsche 991 GT3 op deze verraderlijke proeven naar een knappe 6de plaats stuurt: “Ik amuseer me geweldig op dit glad en vuil asfalt. Gelukkig is het wel droog gebleven vandaag!” In RGT heeft Monnens bijna 2 minuten voorsprong op Amaury Molle, die voorbij Glenn Janssens is gegaan.

De top 10 wordt vervolledigd door Charles Munster, Fred Miclotte, Nicola Stampaert, die een mooie opmars realiseerde en Tobias Brüls. Junior Planckaert kan, na zijn knappe prestatie in de Rallye des Ardennes, voorlopig niet bevestigen. De Skoda-rijder is op zoek naar vertrouwen.

Niels Reynvoet ging in deze ronde opnieuw van start, maar na een mooie chrono in Schuiferskapelle viel hij opnieuw uit. Ook Jonas Dewilde ging opnieuw van start na zijn sortie. Maxim Decock heeft de strijd gestaakt met een gebroken aandrijfas.