Bastien Rouard neemt de beste start

Ardennes(JeDe)
Watermerk BRC
16/03/2024

De 70ste editie van de Rallye des Ardennes, de eerste manche van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship Divisie 2, begon deze ochtend met lichte regen. Het maakte de openingsronde nog wat moeilijker voor de 40 deelnemers die in Dinant van start gingen.

Na de eerste ronde van de Rallye des Ardennes, bevestigt Bastien Rouard zijn rol als lokale favoriet. Na vier klassementsproeven heeft de Hyundai-piloot 13″9 voorsprong op Jos Verstappen en 33″2 op titelverdediger Maxime Potty.

“De Hyundai doet het uitstekend en ik voel me goed op deze klassementsproeven. Ik heb deze wedstrijd al vaak gereden, ik ben hier in deze regio opgegroeid en ik heb er veel getraind met de fiets. Vooral op de proef van Chevetogne kon ik afstand nemen. Geen verrassing, want daar weet ik elke valstrik liggen,” lachte Bastien Rouard bij de eerste hergroepering langs de oevers van de Maas in Dinant.

Jos Verstappen was de snelste op de openingsproef, ondanks een lekke band links vooraan, maar daarna verloor hij kostbare tijd door een schuiver in Chevetogne. “Het is mijn eerste deelname aan deze rally, dus ik zoek nog een beetje waar er grip is en waar niet. In Chevetogne, op de rondkoers, miste ik in de tweede ronde een rempunt op een erg glad stuk asfalt. Om de boordsteen te ontwijken, moest ik even linksaf. We gaan in de tweede ronde het tempo wat verhogen om de kloof met Rouard te verkleinen,” aldus Jos Verstappen.

Maxime Potty moet na een moeizame openingsronde achtervolgen. “Ik had echt geen goed gevoel in de afstellingen van de auto deze ochtend. De set-up was duidelijk te soepel. De proeven lagen er nat bij en de wagen reageerde soms bizar in de plassen. In Chevetogne ben ik ook nog eens rechtdoor gegaan, net zoals Verstappen. We moeten achtervolgen,” aldus Potty.

Sébastien Bedoret, die niet meer gereden had sinds de Rally van Wallonië 2023, volgde op de vierde plaats, tot hij lek reed in Chevetogne en anderhalve minuut verloor. Daardoor rukte Roger Hodenius op naar de vierde plaats met zijn Skoda Fabia RS. Voor Hodenius is het zijn eerste wedstrijd van het seizoen. De Nederlander moest in de openingsproeven zoeken naar het ritme, maar hij komt steeds beter op dreef. Thibaud Mazuin sluit de top 5 af, maar hij moet uitkijken voor Jourdan Serderidis, die in zijn spoor volgt met de VW Polo GTi Rally2. De Belgische Griek die de Rallye des Ardennes goed kent, ging in Chevetogne ook even in de fout. Nicola Stampaert, voor de eerste keer aan de start in Dinant, reed lek op KP 2 en zocht naar vertrouwen op de natte proeven. Hij volgt in het spoor van Serderidis en voor de ongelukkige Bedoret. De Nederlander Richard Pex kreeg een staande ovatie van de toeschouwers in Fonds de Leffe, waar hij tot twee keer toe vol in de remmen ging voor een loslopende hond. De Skoda-rijder, die ook lek reed in de openingsronde, volgt op de 12de plaats.

Maxim Decock, negende algemeen, is de snelste Junior. Met zijn Opel Corsa Rally4 maakte hij in Chevetogne het verschil op Jonas Dewilde, die 18″ achterstand heeft. Corentin Fiasse ging in de fout op de proef van Chevetogne. Omdat hij een lekke band vreesde, werd even gestopt, wat in totaal meer dan 2 minuten kostte. In Historic heeft Frank Jorissen de leiding in handen met zijn Opel Ascona 400, maar de Limburger moet zijn Opel definitief aan de kant zetten met een motorpanne na KP 4. De Duitser Philipp Bemmann heeft het commando overgenomen.