3, 2 en nu… 1 voor Emile Tollet

3, 2 en nu… 1 voor Emile Tollet

WALJoHe
Watermerk Historic BRC
30/04/2023

Hij was al eens derde en tweede in de Rally van Wallonië. Deze keer mocht de 66-jarige Emile Tollet op het hoogste schavotje stappen na een Rally van Wallonië die slopend bleek voor de Historic-deelnemers.

Dirk Deveux maakte aanvankelijk zijn favorietenrol waar, maar zaterdagavond verdween de Ford Sierra Cosworth van het toneel na mechanische problemen in Natoye. Op dat moment leek Olivier Saucez met zijn Peugeot 205 GTi het commando over te nemen, maar zondag werd de Peugeot-rijder geschrapt uit de categorie Historic. Een aantal onderdelen bleken niet conform het Historic-reglement, waarna de Peugeot werd ingedeeld in NCM…

De 66-jarige Emile Tollet, die al twee dichte ereplaatsen behaalde in de Wallonie, stuurde zijn rode Porsche naar een mooie overwinning. Daarmee werd de eerste samenwerking met Isi Lemahieu, de vroegere navigator van Michel Vandergeeten, meteen bekroond. “Nochtans was het niet eenvoudig, want ik ken geen Nederlands en voor Isi was het de eerste keer dat hij de nota’s in het Frans moest lezen. Ik dacht trouwens al dat de Peugeot 205 niet in onze categorie paste. Ik reed op een paar proeven tijden in de buurt van de Sierra van Deveux, waarbij ik ruim 200 km/h haalde op de rechte stukken, maar die kleine Peugeot bleef sneller. Dat klopte niet,” lachte de flamboyante Tollet.

Dirk Vermeersch werd op bijna 6 minuten tweede in Historic met zijn Fiat 124 Abarth. Eindelijk kon de Antwerpse wijnbouwer zijn tweeliter gebruiken. Pierre-Louis Delettre, genavigeerd door Pascal Lopès, werd derde in zijn Ford Escort Mk1, voor Olivier Breittmayer, die zaterdag het grootste deel van de proeven miste na een gebroken versnellingsbak op de openingsproef. Maar, het zilvergrijze juweeltje, een ex-Carlos Sainz Porsche 911 SC, van Olivier Breittmayer werd toch nog naar de vierde plaats gestuurd op… 1h12′ van winnaar Tollet.