Jos Verstappen zet Adrian Fernémont onder druk

WAL(Krst)
Watermerk BRC
27/04/2024

De eerste vier klassementsproeven van de Rally van Wallonië werden gewonnen door tweevoudig Belgisch kampioen Adrian Fernémont in zijn Citroën C3 Rally2, maar halfweg de openingsdag heeft de leider problemen met de pop-off van zijn Citroën C3 Rally2, waardoor Jos Verstappen genaderd is tot op 7″9 na 6 proeven. De eerste ronde werd gekenmerkt door wisselvallige weersomstandigheden, waarbij de toppers van start gingen met een combinatie van regenbanden en zachte sticks. Adrian Fernémont, man van de streek, voelde zich duidelijk het beste in dat soort omstandigheden. Hij zette 4 snelste tijden op de tabellen. 
Bij de finish in Wartet gingen twee van zijn belangrijkste concurrenten in de fout op de jump. Cédric Cherain brak de radiator van zijn Hyundai i20 N Rally2 bij de landing, terwijl Maxime Potty ook van de baan ging met zijn Citroën C3 Rally2, waarbij hij de ophanging brak. Hij liet een halve minuut liggen en verloor de voeling met de koplopers. 
Jos Verstappen liet de kans niet liggen om op te rukken naar de tweede plaats. Bij het begin van de tweede ronde zette Verstappen de achtervolging in. Na 6 proeven bedraagt zijn achterstand nog 7″9: “We rijden hier voor de eerste keer. In de eerste ronde heb ik wat marge genomen, maar nu kan ik voluit aanvallen. Het gaat erg goed…”
Stéphane Lefebvre sloot de openingsronde af op de derde plaats, maar bij de finish van Mohiville-Nettinne moest hij de handdoek in de ring gooien: versnellingsbak gebroken. Zo rukt Cédric Cherain op naar KP 6, met onderweg een snelste tijd op de proef van Natoye. Het bewijs dat de Hyundai opnieuw in topvorm is.
Niels Reynvoet sloot de eerste lus af op de vierde plaats, maar hij rekende op regenweer in de tweede ronde. Met een set-up die te soepel stond, moest hij het tempo wat laten zakken. Daar kon Bastien Rouard van profiteren om door te stoten naar de vierde plaats, net voor Reynvoet. Thibaud Mazuin verloor meer dan 5 minuten bij een sortie op de proef van Wartet.
De Porsche-piloten hadden het lastig door de wisselvallige weersomstandigheden. Kris Princen koos uit voorzichtigheid voor regenbanden en dat bleek de juiste keuze, want Romain Delhez had voor harde slicks gekozen en hij vond helemaal geen grip op de snelle asfaltproeven. Vandaar dat Princen leider was bij de GT’s, al kon hij de Rally2’s niet onder druk zetten. “De proeven liggen er na 10 wagens heel vuil bij. Er ligt veel vuil in de bochten en dan verliezen we bij de hernemingen wel tijd met onze Porsche,” vertelde Princen, die aanstaande dinsdag zijn 50ste verjaardag zal vieren.
Verder vermelden we nog de sterke start van Lander Depotter, 15de na zes proeven met de Renault Clio Rally3, die hij mag besturen als kampioen in de Clio Trophy. In de Stellantis Cup had Tom Heindrichs na de eerste 6 proeven de leiding in handen, voor Pierre-Manuel Brasseur, al bedraagt het verschil amper 2″1.