Sterke affiche voor de A&D Omloop van Vlaanderen

n
Watermerk BRC
03/09/2024

Na een lange zomerbreak gaat het Kroon-Oil Belgian Rally Championship dit weekend verder met de A&D Omloop van Vlaanderen in Roeselare. Met 88 inschrijvingen, een kwart meer dan vorig seizoen, presenteert de oudste manche van het Belgisch kampioenschap een sterke affiche. Met nog drie wedstrijden te rijden, komt de titelstrijd in een beslissende fase. De drie serieuze titelkandidaten Niels Reynvoet, Maxime Potty en Cédric Cherain zullen hard moeten vechten voor de punten, want het startveld telt heel wat kandidaten voor de overwinning.
Met maar liefst 18 Rally2’s, oogt de top van de affiche erg sterk. Niels Reynvoet, die vorig jaar in Roeselare zijn allereerste BK-overwinning scoorde, start ook deze keer als favoriet. Na zijn vroege sortie in Ieper, heeft Reynvoet een joker gebruikt, maar hij telt nog altijd 2 punten voorsprong op Maxime Potty. Bovendien heeft hij zijn 99 punten gescoord met slechts 4 resultaten, waardoor hij nog 2 keer vol kan scoren in de resterende wedstrijden. Cédric Cherain, derde met 64 punten, heeft evenveel resultaten, dus ook hij kan nog 2 keer scoren. Zelfs drie keer als hij de magere 4 punten van de Sezoensrally wil schrappen. Potty heeft 97 punten, maar hij had er wel 5 resultaten voor nodig. Hij kan nog maar één volledig resultaat inbrengen.
Kortom, Niels Reynvoet heeft nog altijd de beste papieren in handen. In Roeselare stapt hij over naar een Skoda Fabia RS Rally2. Maxime Potty kiest opnieuw voor de Toyota Yaris GR Rally2 die hem uitstekend bevallen is in Ieper. Potty beseft dat hij in de resterende wedstrijden niet tevreden kan zijn met een ereplaats. Aangezien Reynvoet al drie overwinningen op zak heeft, moet Potty zo hoog mogelijk mikken. Dat geldt evenzeer voor Cédric Cherain, die mathematisch zeker nog niet uitgeteld is, al kan de Hyundai-rijder zich geen foutjes meer veroorloven.
Met 18 Rally2’s aan de start, zullen de titelkandidaten de zege niet cadeau krijgen. Jos Verstappen heeft dit seizoen in elke wedstrijd bewezen dat hij mee kan strijden voor de overwinning. Daartoe is hij zeker in staat in Roeselare, waar hij vorig jaar op een zucht van de zege strandde. Ook Vincent Verschueren is een kanshebber in de Omloop, waar hij een pak ervaring heeft.
Twee rijders komen voor de eerste keer aan de start met een Toyota Yaris GR. John Wartique, 7de in de tussenstand, is er opnieuw bij na een forfait in Ieper, terwijl Enzo Ide zijn debuut maakt in het BRC met de Yaris GR van PTR Racing. Na een carrière in de GT-racerij en World Rallycross, is de zakenman voor eigen publiek klaar voor zijn nationaal rallydebuut. Met Pieter Tsjoen kon hij zich geen betere leermeester-navigator wensen.
De andere outsiders voor de overwinning zijn Andy Lefevere, recent beresterk in Staden en altijd snel in zijn thuisrally, Bjorn Syx, die zijn knap resultaat van Ieper wil bevestigen, en Roger Hodenius, die zijn snelheid nog moet koppelen aan regelmaat.
In het Skoda-peloton zien we verder Nicola Stampaert, die dit seizoen heel wat progressie heeft gemaakt, Richard Pex, Thibaud Mazuin, Frank Mesure, nog een oude bekende uit de regio, en de Nederlander Joep Lüth. Emile Breittmayer en Jimmy D’hondt verdedigen de kleuren van Citroën, terwijl Bert Coene opnieuw aan de start komt met zijn Ford Fiesta.
Als het droog blijft, zullen de Porsches de Rally2’s op de hielen zitten en mogelijk zelfs voor de snelste tijden gaan op de befaamde Zoning. Gunther Monnens is favoriet bij de Porschisten, naast Melissa Debackere, Henri Schmelcher en Tuur Vanden Abeele.
In de categorie RC3 presenteert de affiche van de A&D Omloop van Vlaanderen een mooi gevecht tussen 6 Rally3’s, met drie Clio’s Rally3 (Lander Depotter, Xavier Dekeyser en Jeroen Vanhoutte) versus drie Fiesta’s Rally3 (Bart Sobry, Glenn Snaet en Bram Couvreur).
En dat is nog niet alles, want ook in MATS Performance M-Cup, het Junior BRC, de Clio Trophy Belgium en het Historic BRC krijgen we ongetwijfeld een boeiende strijd op de 20 klassementsproeven (187,3 km tegen de chrono). Afspraak vrijdag 6 en zaterdag 7 september voor de A&D Omloop van Vlaanderen in Roeselare.