De tellers staan weer gelijk in de East Belgian Rally

EBR(JeDe)
Watermerk BRC
28/09/2024

Na acht van de twaalf klassementsproeven van de East Belgian Rally, de 6de manche van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship, staan de tellers weer gelijk. Met nog één lus van 4 klassementsproeven te rijden, bedraagt het verschil tussen leider Maxime Potty en eerste achtervolger Cédric Cherain minder dan een seconde, 9 tienden van een seconde om precies te zijn. Elk hebben ze 4 snelste tijden geklokt. De finale belooft razend spannend te worden.
Na de proef in Amel en drie opeenvolgende snelste tijden, leek Maxime Potty een kleine kloof te slaan, maar in St-Vith reageerde Cédric Cherain met een toptijd, 6″6 sneller dan Maxime Potty. Even nam hij de leiding over, maar na KP 8 voert Maxime Potty het klassement opnieuw aan.
“We blijven ons ritme rijden, zoals we al de ganse wedstrijd doen en dan zien we wel. De proeven liggen er erg modderig bij, dus de keuze om op regenbanden te blijven rijden was de juiste,” vertelde de leider in de wedstrijd. “Ik weet echt niet waar hij tijdens de vorige passage die 8″ verschil heeft gemaakt. Nu rijden we quasi dezelfde tijd, op 1″2 van elkaar, wat me logisch lijkt,” aldus Cédric Cherain. De beide titelkandidaten doen in elk geval een goede zaak ten opzichte van Niels Reynvoet, de leider in het kampioenschap die op 28″ volgt.
“Weet je, er zijn een paar proeven waar ik geen goed gevoel heb, zoals op de proef van Burg-Reuland, waar we weinig grip hebben. Het tempo van Cédric en Maxime kan ik niet volgen op dit parcours, maar we zitten in het spoor om van het minste foutje te profiteren.”
Jos Verstappen, die in deze lus wat problemen had met de remmen, gaf toen dat zijn keuze voor de zachte Michelin slicks niet de beste ingeving was. Hij gokte en zag zijn achterstand deze lus bijna verdubbelen naar 53″9.
Achter de vier tenoren van het Belgisch rallykampioenschap, volgen twee buitenlanders die sterk voor de dag komen in Oost-België. De Pool Jaroslav Koltun bevestigt zijn sterke prestatie van vorig jaar met een voorlopige vijfde plaats, voor tweevoudig Luxemburgs kampioen Steve Fernandes. Twee knappe prestaties gelet op het feit dat ze beiden zonder ouvreurs rijden op dit verraderlijke parcours.
Nicolas Stampaert is opgerukt naar de zevende plaats, 6″3 voor Thibaud Mazuin die op zijn beurt 12″4 voorsprong heeft op Fred Miclotte. Ook tussen hen blijft alles mogelijk.
In het Junior BRC en in de Stellantis Cup controleert Tom Heindrichs de wedstrijd voor eigen publiek. “Het gaat vandaag heel goed. We weten perfect op welke proeven we willen en kunnen aanvallen. Op andere plaatsen, waar wat meer modder ligt, laten we het tempo wat zakken. Nu moet ik het nog afmaken en de wagen aan de finish brengen,” aldus de halfbroer van Thierry Neuville. Jonas Dewilde volgt op de tweede plaats, voor Pierre-Manuel Brasseur. In Historic voert Dirk Deveux de tussenstand aan met zijn Ford Sierra Cosworth voor twee lokale specialisten, Reiner Feltes en Rainer Hermann.