Thierry Cokelaere boekt zijn eerste zege in de MOOOD M Cup

Omloop(JoHe)
Watermerk BRC
07/09/2023
De 63ste A&D Omloop van Vlaanderen was het toneel van de voorlaatste manche van de MOOOD M Cup en het werd een van de spannendste wedstrijden van de voorbije jaren.
De twee garagehouders uit Oostrozebeke domineerden vrijdagavond de wedstrijd. Kurt Braeckevelt voelde zich in zijn sas en sloot de eerste avond als leider af, maar Thierry Cokelaere, de snelste op de Zoning, volgde op amper 0″9.
Zaterdagochtend zette Braeckevelt de eerste scratch van de dag op de tabellen, maar even verder ging hij rond, wat 15″ kostte, waarna hij nog eens lek reed op de Zoning. “Heel jammer, want het moet een leegloper geweest zijn van de vorige proef. Meteen na de start, toen de band achteraan vol belast werd, voelde ik dat we lek stonden. We moesten wel stoppen om de band te wisselen. De strijd voor winst was voorbij en we hebben ons dan maar geamuseerd door wat vaker aan de handrem te trekken,” aldus Kurt Braeckevelt.
Zaterdagmiddag had Thierry Cokelaere een mooie bonus van 21″ op Franky Boulat, die afstand had genomen van Philip Lommers. Boulat zou het daar niet bij laten. Hij bleef jagen op de 1M van Cokelaere. Na de voorlaatste proef had hij nog maar 0″9 achterstand, maar de laatste proef was de Zoning, de favoriete proef van Thierry Cokelaere. Die zette de laatste snelste tijd op de tabellen en won voor de eerste keer een manche van de M Cup met… 2″2 verschil.
“Ik stond al twee keer op het podium in Roeselare, maar eindelijk heb ik mijn eerste overwinning te pakken,” lachte Thierry Cokelaere. “Op de Zoning kon ik telkens de snelste tijd rijden. Ik ben ook vaak actief in karting en die ervaring om strakke lijnen te rijden speelde duidelijk in mijn voordeel op de Zoning.”
Franky Boulat deed een goede zaak in het kampioenschap, want hij pakt twee punten terug op Philip Lommers en hij kan zijn minst goede score flink verbeteren. “Er is vooral enorm hard gereden in de Omloop. Twee dagen lang zijn we met een groepje van vijf piloten voluit gegaan, want ook Philip Lommers, Kurt Braeckevelt en Wouter Lievens gingen erg hard. Alles zal nu beslist worden in de East Belgian Rally,” aldus Franky Boulat.
Philip Lommers werd derde voor Wouter Lievens. Kurt Braeckevelt kon dankzij enkele scratches op zaterdag nog remonteren naar de vijfde positie. Wim Muilwijk werd zesde en Steve Brown kon zijn thuiswedstrijd besluiten als zevende. Didier Spillebeen zorgde voor spektakel en eindigde op de achtste plaats, voor Eric Deprez en Lorenzo Vandenheede, die zaterdag door een gebroken gaskabel moest opgeven en met de nodige tijdstraf weer kon herstarten.
Gregory Vanovertveldt moest voor de start van KP 1 al opgeven door problemen met een aandrijfas. Patrick Lievens en debutant Sebastien Cammaerts moesten vroegtijdig opgeven met technische problemen.