Aftellen naar een spannende East Belgian Rally

Omloop (LeLe)
Watermerk BRC
18/09/2024

Teams die zich nog willen inschrijven voor de voorlaatste manche van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship, de East Belgian Rally in Sankt-Vith, hebben nog drie dagen de tijd. Ondertussen staat de teller op een 80-tal teams die aan de start zullen komen, waaronder de tenoren van het kampioenschap, want de East Belgian Rally belooft een cruciale wedstrijd te worden in de titelstrijd. Na de overwinning van Cédric Cherain in de Omloop van Vlaanderen, blijven Niels Reynvoet, Maxime Potty en Cédric Cherain nog volop in de running voor de Belgische titel.
Zoals steeds presenteert de East Belgian Rally een compacte wedstrijd op een prachtig, natuurlijk parcours. De shakedown wordt deze keer op donderdag 26 september van 17h tot 22h verreden in Butgenbach. De organisatie heeft de afspraak om regelmatig de locatie van de shakedown te wijzigen, met als gevolg dat de klassementsproef van Butgenbach dit jaar niet verreden zal worden. Als vervanger is er de proef in Burg-Reuland die terug op het programma staat.
De wedstrijd opent met de proef van Büllingen (12,06 km), die ongewijzigd is gebleven. De tweede proef van de wedstrijd is Amel (13,66 km), meteen ook de langste proef van de wedstrijd. Deze proef is grotendeels gewijzigd. De derde proef is de gekende proef van Sankt-Vith (12,05 km), vorig jaar nog de finale van de wedstrijd, gevolgd door de proef in Burg-Reuland (12,49 km). Dat wordt in de derde ronde ook de Powerstage waar 3, 2 en 1 bonuspunt te verdienen zijn voor de snelste drie rijders.
De drie lussen samen zijn goed voor 150,78 km tegen de chrono. De eerste wagen wordt om 8h20 op het startpodium voor cultureel centrum Triangel in St-Vith verwacht. De winnaar zal omstreeks 21h30 op het finishpodium gehuldigd worden.
Wat het deelnemersveld betreft, kan de East Belgian Rally een sterke affiche presenteren. Een 80-tal teams hebben zich al ingeschreven, waaronder de tenoren van het BRC Niels Reynvoet, Maxime Potty, Cédric Cherain en Jos Verstappen, aangevuld met onder andere Bastien Rouard en Steve Fernandes (beiden in een Hyundai i20 N Rally2), Emile Breittmayer in zijn Citroën C3 Rally2, Thibaud Mazuin, Nicola Stampaert, Richard Pex en Sébastien Incardona in een Skoda Fabia en natuurlijk ook streekpiloot Kevin Hommes, die zijn thuiswedstrijd voor geen geld ter wereld wil missen. Ook de Pool Jaroslav Koltun is weer van de partij in de topklasse.
Meer details over het startveld, met de smaakmakers van de Stellantis Motorsport Belux Cup, de Clio Rally Trophy, de MATS Performance M-Cup en natuurlijk het Junior en Historic BRC, presenteren we begin volgende week na de afsluiting van de inschrijvingen. Blokkeer 28 september alvast in je agenda voor de East Belgian Rally 2024.