Philip Lommers pakt de titel in de MATS Performance M-Cup met winst in Sankt-Vith

EBR(DaNa)
Watermerk BRC
01/10/2024

De East Belgian Rally was ook dit jaar de finale van de MATS Performance M-Cup. Vorig seizoen werd die finale overschaduwd door twee zware crashes, onder andere van Philip Lommers, die enkele uren na zijn sortie toch nog de titel mocht vieren. Ook zaterdagavond was Philip Lommers de trotse kampioen, maar deze keer kon hij zijn titel op gepaste wijze vieren op het podium voor cultureel centrum Triangel in Sankt-Vith.
Voor de start kwamen nog drie rijders in aanmerking voor de titel: Philip Lommers, Frederik Vandeloock en Wouter Lievens. Vandeloock was de snelste op de eerste proef, maar Lommers reageerde met drie snelste tijden op rij. Wouter Lievens, die minder ervaring had op dit snelle en verraderlijke parcours, sloot de openingsronde als vierde af, in het spoor van Franky Boulat, die zijn wederoptreden maakte. Het duel Lommers-Vandeloock ging verder tot KP 8, de laatste proef van de tweede ronde. Frederik Vandeloock had een foutje gemaakt en was van de baan gegaan. Dankzij een gunstige normtijd kon Philip Lommers de slotronde met twee minuten voorsprong aanvatten. Philip Lommers en zijn vaste co Peter Michiels reden beheerst naar de overwinning en daarmee verlengden ze ook hun titel.
“Het is veel fijner om de titel op het podium te vieren,” genoot Philip Lommers. “In het begin van het seizoen hadden we even moeite met de nieuwe, krachtigere motor. De aandrijving kon het vermogen niet verwerken. Maar, we hebben de mechaniek verbeterd en nu staat de wagen op punt. We zijn al bezig aan een nieuwe wagen, een BMW M3 E36, maar dan de vierdeurs-versie.”
Met een knappe eindsprint kon Wouter Lievens nog net Franky Boulat passeren, wat hem ook de tweede plaats in de eindstand oplevert ten koste van Frederik Vandeloock.
Franky Boulat doopte zijn nieuwe M3, de vervanger van de vorige die 13 jaar mee ging, met een derde plaats. Knap na een jaar afwezigheid. “Becks”, de bijnaam van de nieuwe M3, werd meteen gedoopt met het Duitse bier.
Tobi Vandenberghe reed mooie tijden met de ex-Steve Brown BMW die hij kocht met het oog op volgend seizoen. Maar, hij ging in de slotfase van de baan. Zo ging de vierde plaats naar voormalig kampioen Tom Ceuppens, die de 10-jarige samenwerking met navigator Frank Werner vierde. Dany Claesen werd vijfde voor Patrick Lievens.